Gotovo sve božićne pjesme imaju u sebi nešto posebno, nešto što nas podsjeća na pravo značenje Božića i važnosti provođenja vremena s najmilijima. No neke od njih posebno su nam drage jer ih vezujemo uz dane našeg djetinjstva.

Neke od njih prvi smo put čuli još u predškolskoj dobi, a tek godinama kasnije shvatili njihovu snagu. Zato smo se s nostalgijom prisjetili nekih od božićnih nota koje nas već prvim slušanjem vraćaju u djetinjstvo.

Božić dolazi
Note koje nas vraćaju u djetinjstvo i podsjećaju da smo u ovom razdoblju "ko nekom tajnom niti vezani svi" otpjevala su Srebrna krila, uz gostovanje brojnih (nekada) velikih glazbenih imena. Pjesma je to koja nas podsjeća na neka jednostavnija vremena, ali ujedno daje onu razigranu notu sadašnjim božićnim slavljima.

Zvončići (Jingle Bells)
Stihovi koje smo pjevušili još od vrtićkih dana jedni su od najpoznatijih božićnih stihova svih vremena, a napisao ih je Amerikanac James Lord Pierpont pod nazivom "One Horse Open Sleigh" u jesen 1857. No povjesničari su vodili polemike o tome da je zapravo plod rada dječjeg školskog zbora, iako se danas smatra kako je kompozicija presložena da bi se vjerovalo u to da su je napisala djeca. Kako god bilo, doživjela je prepjeve na brojne jezike, među kojima i na hrvatski.

Sretan Božić svakome
Još jedna pjesma koju su djeca pjevušila od najranije dobi nastala je u kreativnom studiju Fantoma i Roberta Marekovića. Za razliku od drugih pjesma na našem popisu, ova donosi nešto duhovitiji ritam, no jednako tako progovara o snazi božićne čarolije.

Let it Snow!
Davne 1945. ispod vrućeg srpanjskog kalifornijskog sunca Sammy Cahn i Jule Styne napisali su stihove u kojima su zazivali snijeg i hladnije dane. Iako se u pjesmi ne spominje sama riječ "Božić", na svim se radijskim postajama vrti upravo u božićno vrijeme te je postala jedna od najdražih pjesma brojnih generacija.

All I want for Christmas is You
Lista božićnih pjesama ne bi bila to da se na njoj ne nalazi Mariah Carey, prozvana kraljicom suvremenih božićnih pjesma. Pjesmu, u čijem je pisanju i sama sudjelovala, objavila je 1994. na svom prvom božićnom, a četvrtom studijskom albumu "Merry Christmas". S godinama je to postala najpopularnija moderna božićna pjesma. Upravo su uz te note odrastali mnogi od nas i učili engleski jezik.

Tiha noć
Iako je, za razliku od ostalih na našem popisu, riječ o religioznoj pjesmi, povratak u uspomene djetinjstva nezamisliv je bez "Tihe noći". U originalu nazvana"Stille Nacht, heilige Nacht", nastala je u malom mjestu Oberndorf kraj Salzburga 1818. godine.

Slika nije dostupna Koja je božićna pjesma bila hit broj jedan one godine kad ste se rodili

Napisao ju je tamošnji svećenik Joseph Mohr, a prvi put ju je na sam Badnjak izveo tamošnji crkveni zbor. Pjesma je 2011. godine uvrštena na UNESCO-ov popis zaštićene nematerijalne baštine te je doživjela prijevode na brojne jezike diljem svijeta, kao i brojne obrade.

Driving Home for Christmas
Mada kao mali još nismo razumjeli snagu ove pjesme, zdušno smo uživali u njezinu čarobnu ugođaju. Tek smo godinama kasnije shvatili koliko znači provesti Božić s onima koje volimo, baš kao nekada. Prvi je put puštena u radijski eter 1986., a nastala je sasvim slučajno 1978., i to kada je njezin autor Chris Rea sa suprugom zapeo u gustom prometu tijekom snježne mećave između Londona i Middlesbrougha.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju