Božićni blagdani obično su vrijeme koje se provodi s najmilijima, no ako ste nedavno postali majka te je pred vama prvi bebin Božić, ove će godine biti posebniji nego ikada prije.

Iako se dijete neće sjećati svog prvog Božića, važno je učiniti ga što ljepšim iskustvom. Osjećaji koje dijete od najranije dobi svakodnevno doživljava, a u čemu veliku ulogu ima ponašanje roditelja, utjecat će na njegov cjelokupni razvoj. Ono se neće sjećati kako je konkretno provelo svoj prvi Božić, no gledajući fotografije jednog dana i videći vaša iskreno sretna lica, znat će da ste mu pružili najbolje što ste mogli.

Smisao Božića nije u skupim poklonima koji su ionako potrošni, nego u osjećaju koji se stvara kada smo s najdražima. Slijedeći te ideje, možete svoj prvi Božić s bebom učiniti najljepšim mogućim iskustvom.

1. Stvorite vlastitu tradiciju
Bez obzira na to kakve ste blagdane nekoć provodili, ne morate ustrajati u tome da s djetetom nastavite istim putem. Slijeđenje potpuno jednakih običaja s bebom neće ni biti moguće ako je vaš partner iz drugog kraja Hrvatske ili iz drugog dijela svijeta.

Jednako tako, ako ste se preselili u drugu državu, neće vam biti dostupna ona ista mjesta koja ste sami posjećivali kao dijete ili vam pak neće biti dostupne baš sve namirnice za pripremu božićnog ručka kakav ste nekada imali. No to nije nikakav razlog za nervozu. S novom bebom započnite i novu tradiciju. Kombinirajte svoje najljepše tradicijske uspomene s onima vašeg partnera ili pak novog mjesta u kojem živite.

Ništa se neće dogoditi ako ne uspijete napraviti obiteljsku fotografiju kao iz časopisa, ako vam zagore kolači ili ako dom ne bude savršeno pospremljen.

Tome možete pridodati i poneku aktivnost koju ćete provoditi tijekom čitavog djetinjstva svog mališana. Primjerice, možete svake godine pribaviti nove božićne pidžame u kojima ćete, kada dijete poraste, igrati društvene igre ili gledati božićne filmove. Jednako tako možete osmisliti božićnu šetnju i promatranje upaljenih žaruljica u susjedstvu, posjet kumovima, odlazak na božićni sajam. Što god to bilo, prilagodite aktivnosti djetetu.

2. Napravite poseban bebin ukras za božićno drvce
Dakako da beba, posebno ako je rođena tek nedavno, neće moći sudjelovati u kićenju božićnog drvca, no kako biste obilježili taj posebni Božić, napravite njezin prvi ukras koji ćete kasnije svake godine vaditi iz kutije i stavljati na drvce. Primjerice, možete naručiti neki od personaliziranih ukrasa namijenjenih upravo prvom bebinu Božiću koji se nude u brojnim internetskim trgovinama, no vrlo ga lako možete i sami napraviti.

Uz malo gline možete napraviti otisak bebine noge ili ruke (pripazite da ostavite rupicu kroz koju ćete moći provući konac za drvce), ispeći uzorak u pećnici, obojiti ga i vaš je ukras spreman. Kada pak dijete naraste i počne sudjelovati u kićenju bora, možete mu ispričati priču o tome kako je nastao njegov prvi božićni ukras.

3. Fotografirajte ga u božićnom izdanju
Djetinjstvo je ono čarobno vrijeme u kojem vjerujemo u postojanje Djeda Božićnjaka, a kako ne sumnjamo u to da ćete svojoj bebi priuštiti i poneku slatku božićnu odjeću, iskoristite tu priliku kako biste napravili fotografije s bebom i Djedom Božićnjakom u nekom od trgovačkih centara koji nude tu opciju. No ako bebu ne želite izlagati gužvama, vrlo lako možete napraviti i svoju verziju fotografije. Glavni je rekvizit, dakako, kapa Djeda Božićnjaka.

4. Čitajte mu božićne priče
Slušanje je prva jezična djelatnost s kojom se djeca susreću, mnogo prije nego što nauče govoriti. Upravo slušanjem priča dijete stvara vezu između glasova i značenja riječi i zato je vrlo važno čitati mu od najranije dobi. Hladne zimske večeri idealne su za ostanak u toplom domu i čitanje božićnih priča. Ako je dijete već blizu prve godine života, tijekom čitanja mu dajte i da promatra slike u slikovnici te samo okreće stranice. Primjerice, u knjizi "Orkestar priča priču Orašar" dobit će i vizualnu i auditivnu stimulaciju.

Iako dijete neće pamtiti svoj prvi Božić, emocije koje svakodnevno doživljava, pa tako i tijekom blagdana, utjecat će na njegov razvoj.

5. Opustite se i nemojte biti strogi prema sebi
Prva godina života djeteta, koliko god bila čarobna, ima i svoje teške trenutke. Uostalom, to je period u kojem se nova majka tek privikava na svoju majčinsku ulogu i traži ravnotežu sa svojim ostalim obvezama. Dan s bebom nije jednostavan. Zato nemojte biti strogi prema sebi.

Ništa se neće dogoditi ako ne uspijete napraviti obiteljsku fotografiju kao iz časopisa, ako naručeni bebin ukras za bor zapne u pošti, ako vam zagore kolači ili ako dom ne bude savršeno pospremljen. Sve su to mnogo manje važne stvari u odnosu na djetetov osmijeh, njegove širom otvorene oči tijekom gledanja svjetlucavih žaruljica i srce ispunjeno mirom kada vidi vaše nasmiješeno lice.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju