Osim što nas čitanje knjiga opušta i zabavlja, ono nam donosi i različite koristi. Obogatite život knjigama i profitirajte od blagotvornih učinaka čitanja

Galerija Tetovirer iz Auschwitza Gnijezdo Preporuke knjiga - 10 +8 Preporuke knjiga - 9 Ljudi koji čitaju SF knjige, publicistiku, poeziju ili prozu samo 30 minuta dnevno tijekom nekoliko godina u prosjeku žive dvije godine dulje od osoba koje nisu pročitale ništa.

Rezultat je to istraživanja koje je provedeno na Yale School of Public Health, a temeljeno je na podacima koji su prikupljeni proteklih 12 godina o čitateljskim navikama, na uzorku od 3600 muškaraca i žena u dobi od 50 godina.

Čitanje knjiga od najranije dobi je važno jer utječe na cjelokupan djetetov razvoj.

Čitanje od najranije dobi je važno. Što djeca ranije počnu čitati knjige, bit će im lakše kasnije u životu. Naime, čitanje utječe na cjelokupan djetetov razvoj. Djeca kojima roditelji čitaju knjige dok su bebe nekoliko puta tjedno, kasnije pokazuju bolje rezultate na testovima inteligencije.

Čitanje je jednako važno i u kasnijoj dobi. Kada se prakticira tijekom života, čitanje može pomoći u održavanju i funkcioniranju zdravog mozga. Jednostavno rečeno, snaga riječi povećava snagu mozga.

VJEŽBA ZA MOZAK

Naime, čitanje knjiga (bilo kojeg žanra) tjera mozak da misli kritički i da povezuje jedno poglavlje s drugim i s vanjskim svijetom.

Preporuke knjiga - 5 Preporuke knjiga - 5 Foto: Sonja Kovač
Kada povezujemo, mozak doslovno kreira nove putove između regija u sva četiri režnja i obje hemisfere mozga. Tijekom vremena te neuronske mreže mogu promicati brže razmišljanje i mogu pružiti veću obranu od najgorih učinaka kognitivnog propadanja.

Čitanje nečeg što ispunjava um i izlaže vas novim riječima, frazama i činjenicama ima mentalne prednosti.

OBOGAĆUJE RJEČNIK I ŠIRI VIDIKE

Ako imate bogati vokabular, to može značajno odgoditi mentalno propadanje. Učenje stranih riječi također ima važne kognitivne prednosti.

Bogat vokabular može dovesti do otpornijeg uma, ono što što znanstvenici nazivaju kognitivnim rezervama. To se može opisati kao sposobnosti mozga da se prilagodi na oštećenja.

Baš kao što će vaše krvne stanice stvoriti ugrušak nakon posjekotine na koljenu, kognitivne rezerve pomažu moždanim stanicama pronaći nove mentalne puteve oko oštećenih područja izazvanih primjerice moždanim udarom, demencijom i drugim oblicima propadanja.

Vokabular je otporan na starenje, a ako imate bogat vokabular, to može značajno odgoditi mentalno propadanje. Učenje stranih riječi također ima važne kognitivne prednosti.

Preporuke knjiga - 2 Preporuke knjiga - 2 (Foto: Sonja Kovač)

Učenje nečega novoga, kao na primjer sviranje instrumenta ili učenje drugog jezika, jedna je od najboljih stvari koje možete učiniti za vaš mozak u bilo kojoj životnoj dobi.

Poligloti su tako jači na multitaskingu, imaju bolje pamćenje i bolje fokusiranje na važne informacije od jednojezičnih govornika.

U galeriji pogledajte naše prijedloge za čitanje te otkrijte 10 knjiga koje će uvijek biti dio vašeg života.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju