Mršavljenje je proces u kojem sudjeluje niz faktora. No to ne znači da morate gladovati i svaki dan trčati već da napravite male-velike promjene svakodnevnih rutina. Ako se riješite ovih 5 navika mršavljenje je zagarantirano

 1. Preskačete obroke
Većina osoba koje pokušavaju smršavjeti vjeruju da, ako budu manje jele lakše će doći do cilja. No riječ je o obrnutom efektu kojeg morate biti svjesni.

Ako jedete samojedan veliki obrok dnevno, vaše tijelo će iz tog masivnog unosa hrane pokušati izvući čim više zbog čega i dolazi do debljanja.

Isto tako, ako preskačete doručak, vaše tijelo će stvoriti snažnu žudnju za hranom zbog čega ćete jeti puno više. Jedite po 5 malih obroka dnevno, odnosno svaki puta kada osjetite glad gricnite pokoji zdravi zalogaj.

2. Jedete prebrzo
Dokazan je kako osobe koje jedu brzo i kratko žvaču hranu prije gutanja pojedu gotovo trećinu hrane više od ostalih. Osim što će poluprobavljena hrana koju gutate poremetiti i usporiti probavu, osjećaj sitosti nastupiti će puno kasnije zbog čega dolazi do prejedanja.

Želite li smršavjeti vrijeme je za promjene. U usta stavljajte manju količinu hrane i žvačite je dok se ne pretvori u kašu te potom progutajte.

3. Unosite previše kofeina
Dokazano je kako veće količine kofeina unesene u organizam podižu razinu kortizola- hormona stresa koji se oslobađa u tijelu.

Ist tako, kortizol stimulira želju za hranom, odnosno pojačava osjećaj gladi zbog čega jedemo puno više nego što nam je potrebno. Ako ste ljubitelj kave, svoju dnevnu naviku svedite,prvo na dvije šalice dnevno te potom na samo jednu, onu jutarnju.

4. Prekasno idete na spavanje
Ako imate naviku odlaziti na spavanje vrlo kasno, u vašem tijelu se počinju događati promjene u razini hormona, posebno leptina i hgrelina. Lepatin je zadužen za slanje signala mozgu da ste siti, a ghrelin aktivira osjećaj gladi.

Disbalans ovih hormona uzrokuje snažnu želju za hranom, koja se javlja u sitnim večernjim satima. Želite li izbjeći nepotreban osjećaj gladi spremite se na spavanje ranije.

5. Ignorirate želju za tekućinom
Jedna od nuspojave dehidracije je osjećaj gladi koji se javlja ako zanemarujemo signale žeđi koje nam šalje tijelo. Većina osoba priznaje kako nema veliku potrebu za unosom tekućine, no riječ je samo o lošoj navici.

Vaše tijelo žudi za vodom i zato se trebamo pridržavati zlatnog pravila od minimalno 7 do 8 čaša vode dnevno. Isto tako, čaša vode prije obroka prije će razviti osjećaj sitosti pa ćete i pojesti puno manje. Zaboravite na slatka pića i posvetite se zlatnoj tekućini koja topi kilograme.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju