Nema onoga kojemu neka nezgodna ili neugodna situacija nije uništila ljeto. Od auta koji stane na pola puta do mučnina ili grčeva u želucu zbog kojih moramo trčati do obližnjeg toaleta. Ipak, na neke neželjene situacije možemo utjecati prevencijom, snažnim imunitetom i lijekovima koji razna stanja mogu ublažiti.

Ubodi insekata su česti

Ljeti vrijeme više provodimo vani negoli u kući, a boravak u prirodi često podrazumijeva i prelete brojnih insekata oko naših glava i hrane. Najčešće su u pitanju komarci, pčele, ose i krpelji čiji su ubodi uvijek popraćeni crvenilom i iritacijom kože, oteklinom i peckanjem ili svrbežom. Iako se ljetu uvijek jako veselimo, ubodi insekata često nam mogu pokvariti dane odmora. Iz tog razloga bitno je od njih se pravilno i zaštititi te brzo reagirati u slučaju alergijskih reakcija. Opskrbite svoju putnu torbu uređajima protiv komaraca i kremama za smirivanje reakcija od uboda, a kod odabira apartmana gledajte da se na prozorima nalaze komarnici koji će napraviti dobar posao kada su insekti u pitanju, a ako ih pak nema koristite neke od električnih aparata protiv komaraca.

Pripazite kako pripremate hranu

Ljeti se hrana puno brže kvari negoli tijekom drugih godišnjih doba, zbog čega smo puno izloženiji probavnim smetnjama. Jedna od njih je i akutni proljev koji se obično javlja uslijed infekcije uzrokovane virusima i bakterijama koje se često nalaze u nepravilno obrađenoj hrani. Iako se prilikom proljeva većina okreće strogoj dijeti, takve mjere više se kod ovakve vrste proljeva ne preporučuju.
Liječenje počinje nadoknadom izgubljene tekućine i elektrolita odnosno soli. Upravo je to prva linija liječenja proljeva. U liječenju akutnog proljeva kod odraslih mogu se koristiti i lijekovi poput pametnog lijeka Hidrasec® Effect koji pomaže spriječiti dehidraciju i vodi ka normalizaciji stolice. Kapsule djeluju brzo i smanjuju učestalost odlaska na toalet bez da pritom usporava crijeva. Tako će toksini koji su uzrokovali neugodu što prije izaći iz tijela, a mi ćemo se moći vratiti uživanju na plaži.

Kako ne bi došlo do crijevne viroze, važno je izbjegavati hranu koja nije termički obrađena, kao i onu koja je pred istekom roka trajanja. Prilikom pripreme važno je da su sve namirnice svježe i pravilno termički obrađene netom prije konzumacije kako ne bi došlo do ovakvih problema s probavom.

Hidrasec® Effect kapsule Hidrasec® Effect kapsule Foto: PR

Brinite o čistoći

Zasigurno ste već puno puta čuli da je čistoća pola zdravlja. Ova se uzrečica ne odnosi samo na osobnu higijenu koja je posljednjih godinu dana bila izrazito važna, već i na higijenu prehrane. Upravo to dvoje su ključan korak u prevenciji bolesti koje nas pogađaju ljeti. To se posebno odnosi na probavne tegobe poput grčeva i proljeva koji nas mogu zadesiti u najnezgodnijim trenucima. Zato je bitno dobro oprati ruke prije svakog jela ili rukovanja hranom, ali i održavati radne površine čistima, posebice ako smo netom prije rukovali sirovom hranom. Ipak, u slučaju pojave proljeva želimo biti spremni, zato ćemo u svoju putnu ljekarnu uklopiti Hidrasec® Effect kapsule, a koje možemo nabaviti u obližnjoj ljekarni bez recepta po pristupačnoj cijeni, kako bismo mogli neometano uživati u svim blagodatima godišnjeg odmora.

Pripazite na sunce

Jedni od najčešćih ljetnih tegoba zasigurno su sunčanica, opekline i toplotni udari nastali uslijed prevelikoj izloženosti suncu. Mnogi možda nisu niti svjesni opasnosti, no sunce je iz godine u godinu sve jače i opasnije, zbog čega kreme koje koristimo moraju sadržavati sve veći faktor kako bismo zaštitili svoju kožu od štetnih UV zraka. Odlazak na plažu trebali bismo odgoditi za ranojutarnje ili poslijepodnevne sate, a vrijeme između, provesti u odmoru unutar kuće.Temperature tijekom ljeta ne padaju sve do kasnih noćnih sati, zbog čega se u hladu uvijek traži mjesto više. Osim što se za svoje moramo izboriti kako bismo izbjegli potencijalnu sunčanicu, na plažu se ne smijemo uputiti bez šešira koji će osigurati da ostanemo hladne glave.

Kako bismo mirno mogli uživati u ljetovanju, ponekad je važno na određene stvari misliti ranije kako nas ne bi uhvatile nespremne. Zato je bitno putnu torbu opremiti lijekovima koji će pomoći u ublažavanju tegoba, zaštitnim faktorima te voditi računa o higijeni ruku i namirnica kako bismo se bezbrižno prepustili ljetnim avanturama.

PRIJE UPOTREBE PAŽLJIVO PROČITAJTE UPUTU O LIJEKU, A O RIZICIMA I NUSPOJAVAMA UPITAJTE SVOG LIJEČNIKA ILI LJEKARNIKA

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Hidrasec® Effect po najvišim profesionalnim standardima.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju