Čak i najljepši vrtovi i balkoni mogu biti meta neželjenih nametnika koji mu prijete.

Najčešći su nametnici u ovom periodu godine, sve do rujna, lisne uši, a posebno im odgovara nagli porast temperature nakon duljih kišnih razdoblja, baš kao što je to bio slučaj u našem podneblju proteklih tjedana.

Ipak, i za njih, kao i za sve ostale nametnike postoji rješenje, i to prirodnim putem, što je posebno važno ako se u domu nalaze kućni ljubimci i/ili djeca.

Ovo su neka od njih.

1. Ispiranje vodom

Najjednostavnije rješenje uklanjanja nametnika poput lisnih uši jest ispiranje lišća vodom. To je najpraktičnije rješenje ako se radi o lončanicama koje vrlo lako možete smjestiti pod tuš i jednostavno isprati nametnike.

Primijetite li da to nije dovoljno, u slučaju veće najezde lisnih uši napravite otopinu vode i deterdženta za suđe, koja se pokazala vrlo učinkovitom.

Dakako, ako pazite na to da sve u vašem vrtu bude organsko, birajte organski deterdžent.

2. Biljke hvatalice

Kao što im govori i samo ime, biljke hvatalice ili zaštitnice privlače nametnike poput magneta te ih ujedno uništavaju, štiteći tako druge biljke u svojoj okolini. Možete ih posaditi preventivno, ali i naknadno nakon što ste već uočili štetu.

Brojnih nametnika moguće se riješiti bez opasnih kemikalija.

Neke su od takvih biljaka kovrčava kiselica i bazga, koje privlače lisne uši, dragoljub koji privlači gusjenice i lisne uši, menta koja tjera moljce i stjenice, dok će se neven i kadifica pobrinuti za obliće.

3. Soda bikarbona

Soda bikarbona ima brojne mogućnosti primjene u kućanstvu, a jedna je od njih i borba protiv nametnika na biljkama. Djeluje kao fungicid, insekticid i pesticid, i to protiv gotovo svih nametnika u vrtu. Primijetite li na biljkama lisne uši, resičare, grinje, štitaste moljce odnosno bijelu mušicu, crve, gusjenice, štetne gljivice u tlu, pepelnicu, crnu pjegavost lista ruže, hrđu i slično, možete ih se riješiti pomoću otopine sode bikarbone i vode.

Bit će dovoljno pomiješati dvije žlice sode na litru vode i staviti u bočicu s raspršivačem. Otopinom poprskajte listove nakon što zađe sunce kako bi se izbjegle mrlje na lišću. Postupak ponavljajte svakih sedam dana do željenih rezultata.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju