Prosinac je nabijen veseljem i posebnim ozračjem, no mnoge od nas također iscrpljuje. I zato je itekako u redu reći "ne" kada osjećamo da pucamo po šavovima.

Ipak, taj se osjećaj može smanjiti, a ovi su blagdani idealna prilika da naučite kako reći "ne" te to kasnije preslikate i na druge sfere života.

1. Recite "ne" nekontroliranom kupovanju ukrasa i darova
Prvi korak koji će vam posljedično olakšati izravno govorenje "ne" drugim osobama jest da prvo kažete "ne" nekontroliranom kupovanju ukrasa i darova.

Da, božićne dekoracije mogu biti uistinu čarobne, no ne treba vam svaka koju vidite da biste u svom domu stvorili blagdanski ugođaj. Jednako je i s kupovanjem darova. Vaša dužnost nije kupovanje darova svima koje poznajte. To, uostalom, ni nije bit blagdana i istinskih obiteljskih vrijednosti koje se vežu uz Božić.

Možete, primjerice, s članovima obitelji ili prijateljima dogovoriti razmjenu ukrasa od prijašnjih godina, a što se tiče darova, neka svatko kupi nešto jednoj osobi, nalik igri Tajni Djed Božićnjak.

2. Izbjegavajte obećanja
Budući da reći "ne" može biti neugodno, mnogi ljudi pokušavaju izbjeći tu neugodnost pa izreku rečenicu koja će drugoj strani dati pozitivnu nadu, nastojeći tako ublažiti udarac.

No nemojte davati obećanje koje nemate namjeru održati. To će samo pogoršati buduću situaciju. Ako ne želite na neko blagdansko druženje, ako vam je previše skuhati cijeli blagdanski ručak, jednostavno to recite.

Reći "ne" kada smo preopterećeni znak je ljubavi prema sebi.

3. Pronađite zamjensku riječ za "ne"
S obzirom na to da mnogima to ipak nije tako jednostavno izreći te u društvu riječ "ne" ima gotovo pa negativan prizvuk bez ikakvog razloga, možete početi tako što ćete pronaći neku svoju zamjensku riječ ili rečenicu kojom ćete izreći isto, ali uz poveći osjećaj olakšanja i s manje nelagode.

Na primjer, možete reći: Neki drugi period bio bi bolji za to.

4. Koristite tzv. sendvič-strategiju
Usporedba sa sendvičem na prvu se čini začuđujuća, no korištenje ovom tehnikom u svrhu smirivanja sebe itekako ima smisla. Sve što treba je rečenice koje ćemo izgovoriti zamisliti kao sendvič.
Naime, kada trebamo reći "ne", tu riječ trebamo promatrati kao središnji dio sendviča između dvije kriške ljubaznosti

Na primjer: Hvala vam na pozivu na vaše blagdansko druženje. Žao mi je što ću ga propustiti, no pokušavam što više vremena ovih blagdana provesti s djetetom. Čula sam sjajne preporuke tog mjesta, pa sam sigurna da ćete se zabaviti.

5. Mislite na sebe i svoje želje
U konačnici, razmislite o onome što je vama najvažnije. Je li vam najvažnije tijekom blagdana biti svima na raspolaganju, robovati nekim davnim tradicijama ili proslaviti blagdane baš onako kako vi želite, s osobama koje su vama važne? Želite li popiti što više kava s poznanicima ili iskušavati nove blagdanske tradicije sa svojom obitelji?

Jednom kada budete na čisto s tim što točno želite od blagdana, bit će vam mnogo lakše reći "ne" onim situacijama koje vam nisu prioritet.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju