Rezanje noktiju bebama i maloj djeci izazov je mnogim roditeljima. Kako bi se taj neizbježni dio higijene obavio uz što manje suza, straha i stresa, donosimo savjete koji će vam u tome pomoći.

1. Režite djetetu nokte dok spava
Pričekajte da dijete padne u duboki san i zatim mu na miru odrežite noktiće. Kod uspavanih beba to je vrlo lako napraviti, ali vrijedi i za malu djecu, samo prvo budite sigurni da čvrsto spavaju – osluhnite diše li dijete duboko. To može biti i 15 minuta nakon što je dijete zaspalo.

Rezanje noktiju bebama i maloj djeci izazov je mnogim roditeljima, ali postoje načini koji će vam olakšati taj zadatak

2. Okupirajte djetetovu pažnju nečim drugim
Koje škarice? Vidi ovaj toranj od kocki! Kao i u mnogim drugim situacijama s malom djecom odvraćanje pažnje često je rješenje. Okupirajte ga s omiljenom igračkom, pjevajte mu ili upotrijebite neku sličnu metodu. Odrežite djetetu nokte što brže možete jer mališanu neće trebati puno vremena da shvati da mu vi držite jednu ruku ili nogu.

3. Režite djetetu noktiće dok je u kadi
Dobro je poznato da voda omekšava nokte, zbog čega ih je lakše odrezati. Olakšati si možete i tako da ih režete pod vodom koja će prigušiti zvuk škarica, a dobar je trik i kod djece kojoj smeta sami osjećaj kada im se režu nokti. Najbolje vrijeme za rezanje noktića može biti i odmah nakon kupanja kada su nokti i dalje dovoljno mekani, a dijete opušteno poslije fine, tople kupke.

Slika nije dostupna Samo dosljedno: Sedam zakona za bezbolno odvikavanje od pelena

Curica pliva Male ribice: Kako dijete naučiti plivati bez straha?

4. Pitajte za pomoć
Zamolite svog partnera, člana obitelji, prijateljicu ili bilo koju drugu osobu u koju imate povjerenja da vam pomogne – i nemojte se ustručavati tražiti pomoć! Primjerice, jedna osoba može dijete držati i okupirati ga s nečim, dok mu vi režete nokte. To vam itekako može olakšati posao.

5. Pokažite djetetu na sebi da rezanje noktiju ne boli
Neka dijete vas gleda dok režete svoje nokte ili čak pustite dijete da vam odreže nokte, polako i uz vašu punu pozornost.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju