S ljetom su stigle i vijesti o visokim temperaturama, pa i prvim toplinskim valovima ove godine. Razlog je to zbog kojeg su mnogi svakodnevno u potrazi za najboljim načinima rashlađivanja.

Poslastice poput sladoleda ili hladnih pića pružaju samo privremeno olakšanje. Ako ste u potrazi za načinom koji će vam pomoći da se ohladite iznutra prema van, potencijalno je rješenje - bilje.

Možda ljekovito bilje dosad niste smatrali opcijom koja će vas rashladiti u najtoplijem dijelu godine, ali postoji zapravo više biljnih prijatelja koji bi vam mogli pomoći u borbi s vrućinom.

Bitno je prije svega da se pobrinete da biljke koje koristite budu kvalitetne. Neke od njih nije dobro konzumirati s određenim lijekovima, a neke mogu izazivati alergijske reakcije. Isključite sve te mogućnosti tako što ćete u slučaju da uzimate neke lijekove ili imate neku dijagnozu razgovarati sa svojim liječnikom.

O uzimanju ljekovitog bilja dobro se informirajte i ako ste trudni ili dojite.

Slika nije dostupna Sklonite se s jakog sunca: Znakovi toplinskog udara i što napraviti da ne dođe do njega

Većina bilja može se klasificirati kao bilje za grijanje, bilje za hlađenje i neutralno bilje. Ako se borite s vrućinama trebate se usredotočiti na bilje poznato po rashladnim svojstvima.


Bilje za hlađenje može spadati u dvije kategorije. Prva su rashladna sredstva, a druga dijaforetici.

Biljke iz prve kategorije djeluju tako što snižavaju temperaturu tijela i hlade njegova tkiva. Dijaforetici pak potiču znojenje.

Iako vam se možda ne čini intuitivnim koristiti bilje koje potiče znojenje, stručnjaci podsjećaju da u mnogim zemljama s vrućom klimom ljudi koriste proizvode od čilija da bi se oznojili jer je znojenje jedna verzija klimatizacije našeg tijela.

Ipak, učinak dijaforetika mnogo je suptilniji.

Pomagači za stvaranje hlada Pet odličnih pomagača za stvaranje hlada

Vratit ćemo se opet na sladoled. On vam može pružiti privremeno psihološko olakšanje, ali zapravo ne čini ništa u smanjenju vaše ukupne tjelesne temperature.

S druge strane, bilje za hlađenje djeluje na tkiva tijela, a ne samo na vaše okusne pupoljke. U nastavku je zato popis biljaka koje mogu spustiti vašu tjelesnu temperaturu i pomoći vam da se rashladite.

1. Korijandar

Kako ga koristiti: Korijandar je izvrstan dodatak juhama, umacima i salatama.

2. Menta

Kako je koristiti: Pijte je kao čaj, uzimajte u obliku dodataka ili napravite tekućinu za prskanje po tijelu koja će vam pružiti trenutno olakšanje.

3. Ruža

Kako je koristiti: Svestrana ruža može se koristiti u aromaterapiji, ružinoj vodici ili kao mirisni čaj.

4. Lavanda

Kako je koristiti: Lavandu možete koristiti u difuzoru, topikalno ili kao dio kupki i pića.

Slika nije dostupna Pomognite ljubimcima: Kako i mačke zaštititi od vrućina?

5. Kopar

Kako ga koristiti: Kopar koristite za dodavanje okusa juhama, varivima, umacima, preljevima... Odličan je dodatak krumpiru, a dobro se slaže i s omletom. Iako se koristi za aromatiziranje kiselih krastavaca, njih ipak izbjegavajte kada se želite rashladiti jer ih se, budući da su fermentirani i kiseli, smatra hranom koja grije.

6. Kamilica

Kako je koristiti: Naravno, prva je opcija pijenje čaja od kamilice, ali tu je i ulje kamilice koje možete koristiti lokalno. Između ostalog ono ublažava ekceme, osipe, artritis i bolove u leđima.

7. Kardamom

Kako ga koristiti: Kardamom se često koristi u kuhanju i pečenju, posebno za pripremu curryja, variva ili kolača s đumbirom.

8. Bazga

Kako je koristiti: Obično se koristi za pravljenje sirupa, ali može biti i dio džemova i drugih jela. Tu je i čaj od bazge.

9. Limunska trava

Kako je koristiti: Može biti dio osvježavajućeg napitka ili čaja, a možete je dodati i primjerice juhama. Ima citrusni miris i izrazit okus.

10. Hibiskus

Kako ga koristiti: Cvjetovi hibiskusa koriste se za čaj, ali mogu biti i dio slastica, džemova ili salata.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju