S ljetom su stigle i vijesti o visokim temperaturama, pa i prvim toplinskim valovima ove godine. Razlog je to zbog kojeg su mnogi svakodnevno u potrazi za najboljim načinima rashlađivanja.

Poslastice poput sladoleda ili hladnih pića pružaju samo privremeno olakšanje. Ako ste u potrazi za načinom koji će vam pomoći da se ohladite iznutra prema van, potencijalno je rješenje - bilje.

Možda ljekovito bilje dosad niste smatrali opcijom koja će vas rashladiti u najtoplijem dijelu godine, ali postoji zapravo više biljnih prijatelja koji bi vam mogli pomoći u borbi s vrućinom.

Bitno je prije svega da se pobrinete da biljke koje koristite budu kvalitetne. Neke od njih nije dobro konzumirati s određenim lijekovima, a neke mogu izazivati alergijske reakcije. Isključite sve te mogućnosti tako što ćete u slučaju da uzimate neke lijekove ili imate neku dijagnozu razgovarati sa svojim liječnikom.

O uzimanju ljekovitog bilja dobro se informirajte i ako ste trudni ili dojite.

Od 10 do 16 sati tijekom ljeta ne izlažite se direktnom suncu Sklonite se s jakog sunca: Znakovi toplinskog udara i što napraviti da ne dođe do njega

Većina bilja može se klasificirati kao bilje za grijanje, bilje za hlađenje i neutralno bilje. Ako se borite s vrućinama trebate se usredotočiti na bilje poznato po rashladnim svojstvima.


Bilje za hlađenje može spadati u dvije kategorije. Prva su rashladna sredstva, a druga dijaforetici.

Biljke iz prve kategorije djeluju tako što snižavaju temperaturu tijela i hlade njegova tkiva. Dijaforetici pak potiču znojenje.

Iako vam se možda ne čini intuitivnim koristiti bilje koje potiče znojenje, stručnjaci podsjećaju da u mnogim zemljama s vrućom klimom ljudi koriste proizvode od čilija da bi se oznojili jer je znojenje jedna verzija klimatizacije našeg tijela.

Ipak, učinak dijaforetika mnogo je suptilniji.

Pomagači za stvaranje hlada - 4 Umjesto tende: Pet odličnih pomagača za stvaranje hlada

Vratit ćemo se opet na sladoled. On vam može pružiti privremeno psihološko olakšanje, ali zapravo ne čini ništa u smanjenju vaše ukupne tjelesne temperature.

S druge strane, bilje za hlađenje djeluje na tkiva tijela, a ne samo na vaše okusne pupoljke. U nastavku je zato popis biljaka koje mogu spustiti vašu tjelesnu temperaturu i pomoći vam da se rashladite.

1. Korijandar

Kako ga koristiti: Korijandar je izvrstan dodatak juhama, umacima i salatama.

2. Menta

Kako je koristiti: Pijte je kao čaj, uzimajte u obliku dodataka ili napravite tekućinu za prskanje po tijelu koja će vam pružiti trenutno olakšanje.

3. Ruža

Kako je koristiti: Svestrana ruža može se koristiti u aromaterapiji, ružinoj vodici ili kao mirisni čaj.

4. Lavanda

Kako je koristiti: Lavandu možete koristiti u difuzoru, topikalno ili kao dio kupki i pića.

Mačke, ilustracija Pomognite ljubimcima: Kako i mačke zaštititi od vrućina?

5. Kopar

Kako ga koristiti: Kopar koristite za dodavanje okusa juhama, varivima, umacima, preljevima... Odličan je dodatak krumpiru, a dobro se slaže i s omletom. Iako se koristi za aromatiziranje kiselih krastavaca, njih ipak izbjegavajte kada se želite rashladiti jer ih se, budući da su fermentirani i kiseli, smatra hranom koja grije.

6. Kamilica

Kako je koristiti: Naravno, prva je opcija pijenje čaja od kamilice, ali tu je i ulje kamilice koje možete koristiti lokalno. Između ostalog ono ublažava ekceme, osipe, artritis i bolove u leđima.

7. Kardamom

Kako ga koristiti: Kardamom se često koristi u kuhanju i pečenju, posebno za pripremu curryja, variva ili kolača s đumbirom.

8. Bazga

Kako je koristiti: Obično se koristi za pravljenje sirupa, ali može biti i dio džemova i drugih jela. Tu je i čaj od bazge.

9. Limunska trava

Kako je koristiti: Može biti dio osvježavajućeg napitka ili čaja, a možete je dodati i primjerice juhama. Ima citrusni miris i izrazit okus.

10. Hibiskus

Kako ga koristiti: Cvjetovi hibiskusa koriste se za čaj, ali mogu biti i dio slastica, džemova ili salata.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju