Ljubiteljicama biljaka u potrazi za nekim novim cvijetom možda se, ako je još nemaju, svidi ideja o kupnju gloksinije, još jedne predivne biljke s popisa onih koje nisu zahtjevne za uzgoj ako se poštuju određena pravila.

Gloksinija (Sinningia speciosa) biljka je iz porodice Gesneriaceae, podrijetlom iz Brazila, koja se danas uzgaja diljem svijeta kao kućna, ali i vrtna biljka. Naraste od 15 do 30 centimetara u visinu, a posebno lijepom čine je njezini zvonasti cvjetovi okruženi atraktivnim lišćem nježne i baršunaste teksture.

Slika nije dostupna Ljupka kadifa: Nezahtjevna ljepotica koja uvijek i prelako uspijeva

Period cvjetanja karakterizira bogatstvo i raznolikost boja - njezini cvjetovi tako mogu biti plavi, ljubičasti, ružičasti, bijeli...

Kako smo već napomenuli, briga za gloksiniju nije zahtjevna, ali neke joj je uvjete potrebno osigurati. Smjestite je na jako svijetlo mjesto bez izravne sunčeve svjetlosti. Idealno je u blizini sunčanog prozora, ali izvan dosega sunčevih zraka.

Idealna temperatura za sobnu gloksiniju je pak od 16 do 24 Celzijeva stupnja.

Što se tiče zalijevanja, gloksiniju zalijevajte dovoljno često da joj tlo bude vlažno, ali ne pretjerujte. Na kraju sezone cvatnje (listopad), polako smanjite zalijevanje i potpuno ga zaustavite kad lišće odumre. Ostavite biljku da hibernira u tamnijoj i hladnijoj sobi, s temperaturom koja se kreće od 10 do 15 Celzijevih stupnjeva. U veljači ili ožujku ponovno počnite sa zalijevanjem i biljku smjestite u svjetliju i topliju sobu.

Od ožujka do rujna gloksiniji je potrebno gnojivo koje će osigurati prekrasno cvjetanje tijekom cijelog tog razdoblja. Otprilike svaka dva tjedna biljci osigurajte tekuće gnojivo.

Papučica, latinskog naziva Calceolaria, jedna je od najposebnijih europskih orhideja - 6 Neobična orhideja koja izgleda poput papučice, a miriše na marelice

Zaključno, ova lijepa biljka, ako se za nju budete prikladno brinuli, nagradit će vas obilnim cvjetanjem tijekom velikog dijela godine.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju