Kada je u pitanju uzgoj biljaka, neki nemaju vremena za bavljenje zelenim ljepoticama, a neki će reći da jednostavno nisu talentirani. Srećom, postoje biljke koje ne traže ni vrijeme ni pažnju da bi uspjele, pa i dvije navedene skupinje ljudi svoje domove ukrasiti zelenilom bez imalo straha.

Neke biljke toliko su nezahtjevne da napreduju ako ih se - zanemaruje. Te biljke traže malo ili nimalo brige i redovito se nalaze na popisu onih za koje se lako brinuti.

U nastavku teksta mi smo izdvojili pet nezahtjevnih biljaka s još jednim dodatnom karakteristikom koja će se posebno svidjeti vlasnicima malih stanova - sporo rastu.

Zbog sporog rasta ne morate se mučiti s čestim presađivanjem, a osim toga, ne morate brinuti da će rasti toliko brzo da će preko noći okupirati vaš dom.

Pet spororastućih biljaka koje ne zahtijevaju puno pažnje izdvojili smo u nastavku:

1. Zamija

Zamija se redovito pojavljuje na listama biljaka koje nisu zahtjevne. Ne treba puno vode ili svjetla i jedna je od najsporije rastućih sobnih biljaka na tržištu. Estetski je privlačna i kada je potpuno zrela naraste do 1,2 metara visine. Računajte da je nećete često presađivati - vjerojatno svakih dvije ili tri godine.

Slika nije dostupna Fuksija: Cvijet fantastične boje koji voli i sjenovita mjesta

2. Svekrvih jezik

Svekrvin jezik često se naziva retro biljkom zbog popularnosti koju je uživala 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća. Može dugo opstati bez vode i raste vrlo sporo. Proizvodi samo jedan ili dva nova lista po vegetacijskoj sezoni.

3. Aspidistra

Aspidistra je bila omiljena biljka u viktorijansko doba zbog sposobnosti da uspijeva u izrazito lošim uvjetima unutar domova srednje klase koji su imali svjetiljke koje su sagorijevale ulje. Ako je uspijevala tamo, može uspjeti bilo gdje.

Slika nije dostupna 10 najljepših fotografija koje dokazuju da je bugenvilija kraljica ljetnog vrta

Porijeklom iz Kine, ova biljka ima tamno zeleno lišće koje raste uspravno, a tijekom života doseže visinu od otprilike 70 centimetara.

4. Dracena

Dracenu su može naći kao manju sobnu biljku, ali i veću, podnu. Bez obzira na veličinu, ona neće rasti brzo.

Podrijetlom je s Madagarskara, a osim što sporo raste, dobro podnosi sušu. Lako se i brzo prilagođava životu u zatvorenom prostoru i neće vam zamjeriti ako je ponekad zaboravite zaliti.

5. Kineski kozlac

Osim što je izuzetno izdržljiva, ova biljka je i spororastuća. Listovi joj, ovisno o sorti, mogu biti od bijele preko zelene do crvene boje. Kod brige za kineski kozlac slijedite jedno jednostavno pravilo - što su svjetlije nijanse na njezinim listovima, to joj je više svjetlosti potrebno.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju