Biljke prostoru daju dodatnu živost i ljepotu. No, dok neki ljudi imaju čarobne prste kada je u pitanju briga za zelenilo, drugi imaju osjećaj da je dovoljno da bace pogled na svoju biljku i da ona uvene.

Galerija Zamija - 1 Zamija je biljka koju je dovoljno zalijevati jednom mjesečno Zamija - 3 +1 Zamija - 5

No, biljka s kojom se oko takvih stvari ne trebate brinuti je - zamija. Prema feng shuiju ona u dom donosi sreću i novac, a njezina velika prednost je činjenica da je briga za nju - laka.

Ova zimzelena bilja podrijetlom je iz Afrike, a zbog svog zanimljivog izgleda i lakog održavanja jako je popularna u uređenju domova. Naraste i do metar visine i ima više izdanaka u obliku stabljika na kojima su parovi zelenih listova koji su sjajni, glatki i čvrsti.

Zbog zanimljivog izgleda i lakog održavanja zamija je jako popularna u domovima.

Kod brige za ovu jaku zahvalnu bilju trebate paziti tek da nije direktno na suncu i da se temperatura na kojoj se nalazi ne spušta ispod 15 stupnjeva Celzijevih. Optimalna temperatura za ovu biljku je od 18 do 24 stupnjeva.

Zalijevati ju trebate otprilike jednom mjesečno pa čak i rjeđe. S vodom nikako ne pretjerujte jer zbog previše vode rizon počinje trunit, a listovi žutjeti.

Zamija - 1 Zamija - 1 (Foto: Living4media)

Zamija se razmnožava dijeljenjem rizoma odnosno podanka, listovima ili dijelovima stabljike, a prilikom razmožavanja morate biti strpljivi jer gomoljasti dio se stvara jako sporo. Cvjeta od sredine ljeta do rane jeseni, a njezin neobičan cvijet nalazi se pri dnu stabljike.

Slika nije dostupna Drvo žada: Otporni sukulent koji ne traži puno vode i živi godinama

Inače, radi se o biljci kojoj nije potrebna posebna mješavina zemlje kao drugim sukulentima te uspijeva u supstratu koji ima više humusa.

Zamiji posudu mijenjajte teka kad se stra napuzi rizomima, odnosno stabljikama.

Pogledajte i "kineski dolar" - otpornu biljku za koju se vjeruje da donosi novac i blagostanje.

Zamija je biljka koju je dovoljno zalijevati jednom mjesečno Zamija je biljka koju je dovoljno zalijevati jednom mjesečno (Foto: Living4media)

 

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju