Za torbu Birkin sigurno ste čuli, no jeste li znali da postoje i šiške Birkin? Kao i kultnu "birkinicu", i ovu frizuru inspirirala je englesko-francuska glumica, pjevačica i model Jane Birkin. Birkin šiške vrlo su slične šiškama-zavjesama, ali ipak se po nečemu razlikuju.

Galerija Jenna Ortega nosi šiške inspirirane Jane Birkin Šiške su bile zaštitni znak Jane Birkin - 3 Šiške su bile zaštitni znak Jane Birkin - 1 +3 Lily Collins nosi šiške inspirirane Jane Birkin

Kod Birkin šiški specifični su oštri kutovi koji uokviruju lice te su sjajan odabir za one koji vole pune šiške, ali ne žele da im se lice potpuno zatvori i da frizura izgleda oštro. Ovaj stil šiški, koje su dovoljno kratke i ravne da budu prepoznatljive, imaju blaži, više isjeckani izgled koji im daje dodatnu notu ženstvenosti.

Jane Birkin nosila je gušće šiške, dok se moderna verzija reže više u stilu pramenova te ima definiranije krajeve koji naglašavaju crte lica. Bez obzira na to kako ih nosite, Birkin šiške pristaju svim oblicima lica i teksturama kose.

Šiške su bile zaštitni znak Jane Birkin - 2 Šiške su bile zaštitni znak Jane Birkin (Foto: Profimedia)

Razlika između Birkin šiški i šiški-zavjesa svodi se na njihovu dužinu i širinu. Šiške-zavjese imaju dulje dijelove na krajevima koji sežu od sredine obraza do brade i često su punije i teže, poput običnih "tupih" šiški. S druge strane, Birkin šiške ostaju uz oči i obrve, dok su krajevi tanki i pramenasti. Moderna verzija Birkin šiški također podrazumijeva manje kose, odnosno rjeđe šiške nego kod "tupih" šiški, što ostavlja više prostora za teksturu i stvaranje dojma dimenzije oko lica.

Zendaya sa šiškama inspiriranima frizurom Jane Birkin Zendaya sa šiškama inspiriranima frizurom Jane Birkin (Foto: Profimedia)

Jane Birkin bila je ultimativna kul djevojka šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Pjevačica, glumica i model bila je originalna influencerica koja je inspirirala brojne trendove, uključujući i kultnu torbu Hermés Birkin, nazvanu po njoj, kao i njezine šik šiške. Frizure iz 60-ih i 70-ih u posljednje vrijeme ponovno su vrlo popularne, jer ovogodišnji trendovi naginju opuštenijim frizurama koje se lako održavaju.

Zahvaljujući utjecaju Jane Birkin, i poznate dame poput Lily Collins, Jenne Ortege i Zendaye nose slične šiške, što dokazuje da taj klasik među frizerskim stilovima vole pripadnice svih generacija koje su došle nakon francuske ikone.

Jenna Ortega nosi šiške inspirirane Jane Birkin Jenna Ortega nosi šiške inspirirane Jane Birkin (Foto: Guliver image)

Birkin šiške može nositi svatko, ali ipak su najbolje za tanku, ravnu kosu kako bi joj dodale volumen i teksturu. Univerzalne su i kada je riječ o oblicima lica, pa i za okrugla lica i one s nižim čelom jer neće zatvoriti lice.

Kod četvrtastog oblika lica vanjski rubovi šiški mogu se uvinuti prema dolje kako bi više laskale licu, dok oni s izduženijim licem mogu ići na deblje šiške, kako bi se čelo manje vidjelo, a da se opet zadrže karakteristčni izrezuckani krajevi Birkin šiški.

10 dokaza da je talijanski bob najglamuroznija varijanta popularne frizure Zendaya Zendaya Zendaya +8 Zendaya

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju