Ovo ljeto čekali smo s većim nestrpljenjem nego ikad prije. Čini se da se stvari malim no sigurnim koracima vraćaju u normalu i zato ovo ljeto treba iskoristiti na najbolji mogući način.

Evo kako.

1. Budite spontani
Kada vas ne budi alarm na mobitelu, kada ne morate juriti u zagušen promet i kada napokon nitko ne visi iznad vas na poslu, pravo je vrijeme da budete spontani. Uđite u dan bez strogog rasporeda. Za doručak pojedite ono što vam se u tom trenutku jede, radite baš ono što želite, javite se ljudima s kojima se dugo niste čuli i dogovorite spontano piće za tu istu večer.

Otiđite s djetetom u neki novi park, promijenite rutu jutarnjeg trčanja, skrenite s ceste i istražite nove putove. Kada ste na godišnjem, ništa vas ne ograničava.

2. Zaboravite društvene mreže barem na jedan vikend
Iako online svijet ima svojih prednosti poput učenja i povezivanja s drugim ljudima koji nam možda fizički nisu blizu, pandemija je ostavila trag na svima nama i zadnje što želimo je biti na Zoom pozivima te općenito „visjeti“ na internetu. Dokazano je i da stalna izloženost društvenim mrežama i općenito internetu pogubno djeluje na naše mentalno zdravlje pa pokušajte barem za vikend isključiti se.

Onaj tko će vas hitno trebati, nazvat će vas. Svijet neće nestati ako 48 sati ne budete pratili društvene mreže. Vjerujte, preporodit ćete se.

3. Probudite se za izlazak Sunca
Kada ste zadnji put gledali ljetni izlazak Sunca i čaroliju nebeskih boja koja se odigrava oko 4:30 ujutro? Dani pred nama idealni su za to. Iznenadit će vas mir kojim odiše jutro, a godit će vam i samoća uz šalicu kave dok svi vaši ukućani još spavaju, a svijet se tek polako počinje buditi. Pogled na nebo i šalica kave dat će vam jednu sasvim novu energiju.

4. Gledajte zvijezde
Ništa manje posebno od gledanja izlaska Sunca nije ni gledanje zvijezda. Zašto ne biste sjeli na terasu ili balkon te ispratili ljetni dan uz zvijezde? Usto, tijekom ljetnih večeri obično se odvijaju neki od najinspirativnijih razgovora s drugim ljudima, a zvijezde su izvrsna scenografija za to.

Pokušajte i naučiti nešto o zviježđu. Postoje i aplikacije koje će vam pojasniti kako koje zviježđe izgleda te na kojoj se strani svijeta može uočiti u koje vrijeme. Slika nije dostupna Manje brige, više uživanja: Otpustite ovih deset stvari za svoje najbolje ljeto

5. Isprobajte nešto što nikad niste
Što biste voljeli da ste napravili, a nikad niste? Let balonom, skakanje iz padobrana, tečaj ronjenja ili nešto četvrto? Što god to bilo, kada ćete to napraviti ako ne sada? Prošla godina naučila nas je kako nam se život u trenutku može promijeniti i otkazati nam sve planove i snove, pa je sada prilika da ponovno preispitate sebe i napravite nešto što ste oduvijek željeli. Nemojte čekati sutra.

Ljeti smo slobodniji nego ikada i zato je vrijeme da ispunimo neke svoje želje.

6. Organizirajte roštilj s nekim novim ljudima
U posljednje vrijeme čak su i introverti postali željni druženja s ljudima. Svima nam treba veza s drugim ljudima, a ljeto je idealno kako za produbljivanje starih odnosa tako i za stvaranje nekih novih. Opušteno ozračje roštiljanja može biti idealna prilika za takvo što.

Organizirajte roštilj i recite prijateljima i obitelji da pozovu i neke svoje prijatelje koji su vama ili poznanici ili potpuno nepoznati ljudi. Mogli biste se iznenaditi kakva će se nova prijateljstva razviti.

7. Posjetite koncert na otvorenom
Čini se da se kulturna događanja napokon polako ali sigurno vračaju u naše živote. Pogledajte ponudu koncerata na otvorenom u svome mjestu ili obližnjem gradu, proučite što se organizira u mjestu vašeg ljetovanja. Posjetite barem jedan glazbeni događaj na kojem ćete se raspjevati, rasplesati, pa čak i izgubiti glas. Svima nam to treba.

8. Istražite skrivene kutke
S obzirom da je prelazak državne granice još uvijek ponešto kompliciraniji nego što je to bilo nekad, zašto ne biste istražili kutke Hrvatske, barem u svojem bližem okruženju? Kada se nalazimo u nekom novom mjestu, uvijek oduševljeno promatramo građevine koje možda ne bismo ni primjećivali da ondje živimo čitav život.

Zašto onda ne bismo tim znatiželjnim očima gledali i na svoj kraj? Uvijek postoji nešto što još nismo vidjeli i što će nas možda oduševiti.

9. Uživajte na bazenu
Tko kaže da je odlazak na more nužan za ljetovanje iz snova? Jednako zabavno može biti i na bazenima. Srećom, Hrvatska obiluje termalnim vodama i kupalištima pa nije teško u blizini svog mjesta pronaći neko baš po svojoj mjeri.

10. Vratite se sebi
Ljeti obično imamo više vremena za razmišljanje nego inače, a često se nesvjesno pripremamo i za jesen pred nama. Upravo je zato to savršeno vrijeme za preispitivanje svojih životnih odluka, onoga što smo dosad napravili i plana koji mislimo slijediti.

Ako osjećate da ste na svojevrsnom raskrižju, zapišite na papir sve što vas tišti i odaberite smjer koji će biti prikaz vaše autentičnosti.
Uživajte u ljetu!

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju