Nemojte si postavljati granice i prepustite se svome najboljem ljetu, a u tome će vam pomoći savjeti o tome čega se trebate riješiti.

1. Visoka očekivanja
Dok gledamo kroz prozor kako padaju pahulje i maštamo o ljetu, u glavi najčešće imamo scenarije koji obiluju zabavom, ludim provodima, okruženjem najdražih nam ljudi, glazbom, predivnim destinacijama. Ukratko, idealiziramo ljetne dane koje čekamo, a kada jednom stignu, shvatimo da zapravo i ne uživamo u njima toliko koliko smo mislili da hoćemo. Krivac za to su visoka i najčešće nerealna očekivanja koja smo si postavili.

2. Usporedbe s drugima
Visoka očekivanja često si postavimo kao rezultat usporedbe s drugima, a u tome vrlo veliku ulogu imaju društvene mreže. Kada jednom vidimo kako se nama poznata ili nepoznata osoba zabavlja na egzotičnim lokacijama, i sami poželimo imati takvo ljeto.

Mislimo da naš život nije dovoljno zanimljiv provodimo li ljeto na nekom malom hrvatskom otoku ili pak uopće ne idemo na odmor, no to ne može biti dalje od istine. Osim toga, društvene mreže prikazuju samo vrhunce nečijeg života i ne možete znati što se zaista događa iza pozornice.

3. Mišljenja drugih ljudi
Ništa nije ubilo toliko snova kao strah od toga što će reći drugi ljudi. Nemojte se opterećivati time što drugi misle o vama. To je isključivo njihov problem, a ne vaš. Bilo da se radi o tome da vam je neugodno skinuti se u kupaći kostim na plaži jer mislite da imate višak kilograma ili je vaša put prirodno izuzetno svijetla, zapitajte se je li uskraćivanje užitka tih nekoliko slobodnih dana zaista vrijedno toga.

4. Toksični „prijatelji“
Ljeti obično provodimo više vremena s ljudima do kojih nam je stalo. Dani su mnogo dulji i više smo vremena izvan kuće, a to prirodno za sobom povlači i druženje s prijateljima. Ili onima za koje smo do sada mislili da su nam prijatelji.

Žena odmara Nema mora, nema ludih zabava: Zašto se javlja ljetno depresivno raspoloženje i kako si pomoći?

Toksični ljudi koji vas iscrpljuju, koji vas zovu samo kada njima nešto treba, uvijek u svoj kompliment umotaju i neku uvredu ili vas čak i ocrnjuju pred drugima dok vam se istodobno smješkaju, ne zaslužuju biti dio vašeg ljeta, a ni života uopće.

5. Ganjanje ljudi
S druge strane, kada smo usamljeni, često smo skloni pretjerivati u potrazi za drugim ljudima i njihovom privrženošću, što možda i ne vidimo odmah.

Žena u kafiću Priuštite si i ovakav izlazak: Kako sam naučila uživati na kavi u kafiću - u svom društvu

Bilo da je riječ o neuzvraćenoj ljubavi ili samo prijateljstvu, učinite si uslugu i nemojte ganjati one za koje je očito da ne žele biti u vašoj blizini. Da, ponekad je shvaćanje toga vrlo bolno, no zaslužujete mnogo više od toga. Zaslužujete biti okruženi ljudima koji će s jednakim nestrpljenjem kao vi očekivati svaki vaš novi susret i biti tu kada god nešto zatrebate, bilo da je osam ujutro ili ponoć.

Riješite se okova koji vas sputavaju i uživajte u ljetu

6. Negativnost
Meni ništa ne ide od ruke. Godišnji će ionako propasti. Zapet ćemo u gužvi. Takve i slične misli oblikuju naš dan. Mislimo li da je sve oko nas negativno, takvo će zaista i biti. Pokušajte u svakom novom danu pronaći nešto pozitivno, koliko se god to činilo teško na prvi pogled.

U redu, možda ćete zakasniti na trajekt pa morati čekati drugi, no zašto to vrijeme ne biste iskoristili za igranje putnih društvenih igara u automobilu, planiranje aktivnosti koje ćete raditi kada stignete na odredište i slično?

7. Zona ugode
Uspjeh se nikada ne događa u zoni ugodi, kaže poznata izreka. Ona se ne primjenjuje samo na poslovni uspjeh nego i na čitav život. Zašto baš ovo ljeto ne biste iskoristili da učinite nešto o čemu sanjate godinama, ali se nikada ranije niste usudili to učiniti? Zašto ne biste sami krenuli na putovanje, organizirali si let balonom, napravili tetovažu ili bilo što drugo o čemu maštate? Što vas sprječava?

8. Nedostatak samopouzdanja
Ući u kabinu za presvlačenje i vidjeti kako vam ne odgovara nijedan kupaći kostim nije nimalo ugodno i često završi suzama, kao i analiziranjem čitavog svog života. No čak i ako ste nakupili koji kilogram „viška“, to ne znači da je ljeto za vas prekriženo.

Postoje kupaći kostimi koji će na svakom tipu tijela sakriti ono što ne želite da se vidi, a istaknuti ono što je najbolje. Jednako vrijedi i za svu drugu odjeću. Ne usuđujete li se nositi kratke hlače, to ne znači da se morate kuhati u trapericama jer ne želite da netko vidi vaše „debele“ noge. Posegnite za drugim opcijama poput lepršavih dugih suknji. Poigrajte se modom i otkrijte novu sebe.

9. Odbijanje poziva na druženja
Kada imate već dobro poznat krug prijatelja, prirodno je da vas često pozivaju na kavu, roštilj, ljetno kino, večere. No odbijete li ih nekoliko puta, jednostavno zato što vam je ugodnije ležati ispred televizora, s vremenom će se pozivi prorijediti, a potom i potpuno ugasiti, vjerujte.

Kako do toga ne bi došlo, iskoristite svaku priliku koja vam se nudi i na koju možete stići. Uživajte u ljetnim večerima, danu na bazenu ili jezeru. Život je prekratak da biste odbijali stvaranje uspomena.

10. Briga za budućnost
Životni će problemi uvijek postojati. Bilo da ove jeseni morate na fakultet u nepoznati grad, selite se zbog posla ili nešto drugo te osjećate strah i nelagodu, iskoristite tih nekoliko dana odmora za sebe i za opuštanje.

Problemi neće nestati ako budete stalno razmišljali o njima. Iskoriste ljetne dane što više možete i napunite baterije za ono što dolazi.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju