Što grickati dok pokušavate smršavjeti? To je pitanje koje muči mnoge kada se okrenu zdravoj prehrani kako bi izgubili višak kilograma.

Često baš ovo bude razlog zbog kojeg mnogi posustanu jer ne znaju kako utažiti glad između obroka, a da na taj način ne unište dotadašnji trud.

I dok stručnjaci za prehranu još uvijek raspravljaju jesu li nam sitni zalogaji među obrocima potrebni ili su nam dovoljna tri obroka dnevno, činjenica je da mnogi uz primjerice prijepodnevnu ili popodnevnu kavu često posegnu za nečim što se nerijetko ne uklapa u zdravi plan prehrane.

Ako se i sami borite s ovim problemom, ključna stvar kod izbora zalogaja između obroka je ta da na njih trebamo gledati kao na mini-obroke koji nas trebaju držati sitima barem dva ili tri sata.

To znači da ti zalogaji ne smiju uključivati prerađene namirnice koje nude malo nutritivno vrijednih sastojaka. Bitna je i priprema - uvijek u svojoj blizini trebate imati namirnice zbog kojih nećete usred smjene otići do aparata sa slatkišima.

Slika nije dostupna Nijedna nije dijeta: Pet životnih promjena koje će vam osigurati bolje tijelo

Slika nije dostupna SIRTFOOD dijeta: Prehrana s kojom je Adele smršavjela 45 kilograma

Ako ste u potrazi za inspiracijom čime zamijeniti popodnevnu čokoladicu, dobro će vam doći savjeti nutricionistkinje Susie Burrell koja je objasnila da uživanje u dodatnim mini-obrocima tijekom dana, koji neće naštetiti vašim rezultatima, ne mora biti problem.

S pratiteljima na svom blogu podijelila je nekoliko takvih opcija.

1. Grčki jogurt i bobičasto voće

Kako je objanila, ova kombinacija bogata je proteinima i kalcijem i radi se o "prehrambenom paru napravljenom na nebu". Grčki jogurt ima minimalno šećera, a bobičasto voće ima nisku razinu kalorija i puno je vlakana što ih čini ukusnim i zdravim.

Tjestenina s umakom Intuitivna prehrana: Možemo li jesti ono što naše tijelo samo traži – i mršavjeti?

Slika nije dostupna Velika transformacija: Kako je slavna instagramerica smršavjela 68 kilograma?

2. Prutići od orašastih plodova

Orašasti plodovi super su zalogaj jer sadrže ugljikohidrate koji su "potrebni za zadovoljenje apetita". S obzirom da mnogi znaju pretjerati kada jedu orašaste plodove, koji su između ostalog i jako kalorični, Susie preporuča da napravite pločice jer ćete na taj način osigurati da se ne prejedete.

3. Sir i krekeri

Iako će netko sir i krekere prije svrstati u poslasticu, nego u nešto što će nam pomoći na putu da izgubimo kilograme, nutricionistkinja smatra da je ovo odlična opcija za uživu jer je sir hranjiva namirnica puna proteina, kalcija i mahnezija, a kada se spoji s krekerima od cjelovitih žitarica dobije se se savršen omjer proteina i ugljikohidrata.

Na kraju, uvijek je bitno da ne pretjerujete s količinama.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju