Bolovi u donjem djelu leđa česta su pojava. Iako ih povezujemo s lošim madracem ili krivim položaju spavanja, glavni uzroci kriju se u našim svakodnevnim navikama. Magistar Kineziologije Tomislav Matijevac otkrio nam je 3 glavna uzročnika bolnih leđa i jednostavno rješenje problema

 1. UKOČENA ZDJELICA
Jedan od glavnih uzročnika bolova u donjem djelu leđa je zdjelica, odnosno njezino pomicanje prema naprijed ili u stranu.

'Bolovi se pojavljuju zbog ukočenih (tvrdih) te oslabljenih mišića trbuha i leđa koji pomiču zdjelicu. Ove probleme uzrokuju neaktivnost, dugotrajno sjedenje i krivo držanje', ističe Magistar Kineziologije Tomislav Matijevac.

'Dok sjedimo, mišići trbuha su opušteni i neaktivni pa njihovu funkciju preuzimaju mišiće leđa, a upravo zbog takvog opterećenja dolazi do bolova u leđima'

2. SLABI TRBUŠNI MIŠIĆI
Vaša kralježnica i trbušni mišići rade zajedno u timu, a sve kako bi mogli pridržavati cijelu težinu tijela. Preslabi mišići trbuha ne mogu obavljati svoj dio posla, što znači da taj dio preuzimaju mišići leđa.

Upravo zbog preopterećenja dolazi do bolova i ukočenosti. Preslabi trbušni mišići ne mogu podnijeti ni veće napore poput podizanja teških predmeta pa može doći i od većih komplikacija i ozljeda.

3. PREDUGO SJEDENJE
Sjedenje je najgori neprijatelj vašeg tijela. 'Naše tijelo napravljeno je za hodanje te je za njega sjedenje 6 ili 8 sati neprirodno', Objašnjava Tomislav.

'Dok sjedimo, mišići trbuha su opušteni i neaktivni pa njihovu funkciju preuzimaju mišiće leđa, točnije, samo jedna strana leđa, a upravo zbog takvog opterećenja dolazi do bolova u leđima'.

No, protiv bolnih leđa postoji i vrlo jednostavan lijek, koji se krije u samo tri pokreta. Riječ je o vježbama koje možete napraviti sami, kod kuće:

VJEŽBE ISTEZANJA ZA BOLNA LEĐA

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju