Nema većeg luksuza od zdjele svježeg voća, ali za alkalnu prehranu najvažnije je da je zrelo. Naime, zdravo se hraniti znači jesti kisele i alkalne namirnice u pravilnom omjeru. U suvremenoj prehrani međutim preteže hrana koja u tijelu stvara kiselinu.
![]()
Želite li svoj organizam okrijepiti zdravim napitkom punim antioksidacijskih elemenata, predlažemo vam recept za bombu od bobica
Ako voće nije zrelo, nije alkalno. Nažalost, voće koje se prodaje u supermarketima većinom je nezrelo i nema hranjivu vrijednost. Od nedozrela voća možemo pripremati sokove, ali u njima nema hranjivih sastojaka i zato nastojite uzimati samo ono voće koje je posve zrelo, kako piše u knjizi knjige "Alkalni sokovi & smoothieji" autora dr. Stephana Domeniga u izdanju Školske knjige.
Glamurozno voće poput bresaka, nektarina, papaje i lubenica preuzima slavu u alkalnoj prehrani, ali i domaće je voće – jabuke (u kojima je 85 posto vode), kruške i šljive – odlično za sokove i na svoj način pridonosi zdravlju.
Teško je nadmašiti našu domaću ljetnu sezonu sjajnog bobičastog voća, stoga – iskoristite ga koliko god možete. Sok od svih vrsta bobica lako ćete pripremiti, ali tamne kupine, borovnice i crno grožđe malo su ukusniji i imaju više antioksidacijskih elemenata nego crveno voće. Ljeti uzmite crne i crvene ribizle (otrgnite ih sa stabljika) i za promjenu kušajte crveni ili crni ogrozd i egzotične jagodaste bobice.
Sastojci za bombu od bobica:
50 g kupina
50 g borovnica
50 g jagoda
50 g crnog ili crvenog grožđa
125 ml kokosove vode
1 limeta
Priprema:
1. Proberite voće, bacite bobice koje su izgubile boju i pažljivo ih operite zbog zaostalih bubica ili listova. U blender stavite bobice, grožđe i kokosovu vodu te uključite na minutu kako biste dobili glatku smjesu.
2. Limetu prerežite popola i rukom iscijedite. Dodajte soku u blenderu po ukusu. Ulijte sok u čašu iz koje ćete piti.
Savjet plus: Koštice grožđa pridodat će soku više vlakana i neće previše izmijeniti okus soka ili smoothieja. Stoga nema potrebe kupovati grožđe bez sjemenki.
RECEPT PREUZET IZ KNJIGE "ALKALNI SOKOVI & SMOOTHIEJI" AUTORA DR. STEPHANA DOMENIGA.