Želite li svoj organizam okrijepiti zdravim napitkom punim antioksidacijskih elemenata, predlažemo vam recept za bombu od bobica.

 

Nema većeg luksuza od zdjele svježeg voća, ali za alkalnu prehranu najvažnije je da je zrelo. Naime, zdravo se hraniti znači jesti kisele i alkalne namirnice u pravilnom omjeru. U suvremenoj prehrani međutim preteže hrana koja u tijelu stvara kiselinu.

Želite li svoj organizam okrijepiti zdravim napitkom punim antioksidacijskih elemenata, predlažemo vam recept za bombu od bobica

Ako voće nije zrelo, nije alkalno. Nažalost, voće koje se prodaje u supermarketima većinom je nezrelo i nema hranjivu vrijednost. Od nedozrela voća možemo pripremati sokove, ali u njima nema hranjivih sastojaka i zato nastojite uzimati samo ono voće koje je posve zrelo, kako piše u knjizi knjige "Alkalni sokovi & smoothieji" autora dr. Stephana Domeniga u izdanju Školske knjige.

Glamurozno voće poput bresaka, nektarina, papaje i lubenica preuzima slavu u alkalnoj prehrani, ali i domaće je voće – jabuke (u kojima je 85 posto vode), kruške i šljive – odlično za sokove i na svoj način pridonosi zdravlju.

Teško je nadmašiti našu domaću ljetnu sezonu sjajnog bobičastog voća, stoga – iskoristite ga koliko god možete. Sok od svih vrsta bobica lako ćete pripremiti, ali tamne kupine, borovnice i crno grožđe malo su ukusniji i imaju više antioksidacijskih elemenata nego crveno voće. Ljeti uzmite crne i crvene ribizle (otrgnite ih sa stabljika) i za promjenu kušajte crveni ili crni ogrozd i egzotične jagodaste bobice.

Sok od bobičastog voća Hladi i brzo je gotov: Napravite zdravu zamjenu za gotove sokove pune šećera

Smoothie od marelica Ukusno osvježenje: Brzi recept za napitak s omiljenim ljetnim lopticama

Sastojci za bombu od bobica:
50 g kupina
50 g borovnica
50 g jagoda
50 g crnog ili crvenog grožđa
125 ml kokosove vode
1 limeta

Priprema:
1. Proberite voće, bacite bobice koje su izgubile boju i pažljivo ih operite zbog zaostalih bubica ili listova. U blender stavite bobice, grožđe i kokosovu vodu te uključite na minutu kako biste dobili glatku smjesu.

2. Limetu prerežite popola i rukom iscijedite. Dodajte soku u blenderu po ukusu. Ulijte sok u čašu iz koje ćete piti.

Savjet plus: Koštice grožđa pridodat će soku više vlakana i neće previše izmijeniti okus soka ili smoothieja. Stoga nema potrebe kupovati grožđe bez sjemenki.

RECEPT PREUZET IZ KNJIGE "ALKALNI SOKOVI & SMOOTHIEJI" AUTORA DR. STEPHANA DOMENIGA.

Naslovnica knjige \'Alkalni sokovi & smoothieji\' dr. Stephana Domeniga Naslovnica knjige 'Alkalni sokovi & smoothieji' dr. Stephana Domeniga (Foto: Školska knjiga)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju