Podučite mališane manirama i lijepom ponašanju, pretvorite tantrumaša u mirno i pristojno odgojeno dijete u koje će drugi roditelji gledati s divljenjem

Svakodnevno oko sebe gledamo djecu koja lome ljuljačke, pljuju na cestu, svađaju se sa starijima od sebe, vrijeđaju se, psuju i ne znaju ništa o dobrom ponašanju.

Ne, nisu to neka tuđa djeca – to su naša djeca koja će izrasti u osobe kojima će takvo ponašanje biti posve normalno. Želimo li svijet psovača, pljuvača, svađalica, drznika? Naravno da ne želimo, ali to će nam se dogoditi ako ne budemo sada razmišljali o onome poslije.

Daleko od toga da trebamo pretvoriti dijete u lutkice u kakve su roditelji 60-ih godina pretvarali svoju djecu, jer u današnje vrijeme promijenile su se i neke okolnosti, roditelji su postali opušteniji, institucije imanju manje stroga pravila... ali osnovne manire svatko očekuje i traži od odraslih, ali i od djece.

Zato prođite s nama kroz naš vodič pristojnog ponašanja.

Daleko od toga da mališane trebamo pretvoriti u lutkice, ali osnovne manire svatko očekuje i traži od odraslih, ali i od djece

DO 12 MJESECI
NAUČITE IH KORISTITI SE PRIBOROM ZA JELO
Naravno da ne mislimo da dijete od godinu dana, i mlađe, može uzeti nož u desnu a vilicu u lijevu ruku, ali djetetu svakako dajte malenu žlicu. Iako potičemo djecu da iskušavaju hranu – njezinu teksturu, miris i okus – smatramo da je dob od 12 mjeseci i više nego vrijeme da počne jesti žlicom i malenom vilicom.

Kombinirajte rukice i pribor za jelo i vaš se mališan neće bojati koristiti se žlicom, vilicom i nožem. Štoviše, čim počne stabilnije i sigurnije vrtjeti žlicu, poželjet će se služiti i ostatkom pribora, a vi ćete likovati od sreće.

12 – 18 MJESECI
IZVADI PRST IZ NOSA!
U dobi od godinu i pol vrijeme je da svoje mališane pripremite za život u društvu. Na prvom mjestu tada je zasigurno „zabrana guranja prstića u nos“. Kako to učiniti? Kad vaše dijete zaglavi u nosnici, nježno mu izvadite prstić govoreći To je prljavo te obrišite prstić rupčićem.

POSPREMI SOBU!
U toj dobi dijete je itekako spremno paziti na svoje stvari. Potaknite ga da posprema igračke nakon igranja te da odjeću odlaže na za to predviđena mjesta.

Djevojčica u Montessori vrtiću Montessori odgojitelji: Šest pitanja pomoću kojih mijenjaju djetetovo nepoželjno ponašanje

18 – 24 MJESECA
NE BACAJ HRANU
Desetljećima prije bacanje hrane po podu ne bi se toleriralo, ali u današnje vrijeme – kad djeca razbacuju hranu – mame se crvene, i ne čine ništa da to spriječe. Istina, kad dijete baca hranu, obično je zbog nečega frustrirano, ali najgore je naučiti ga da navika bacanja hrane nije način na koji to treba pokazati.

Što učiniti? Hvalite dijete samo onda kad se ponaša onako kako bi trebalo, a nepristojnom ponašanju nemojte pridavati pozornost.

MOJ RED, TVOJ RED

Kroz igru pokažite djetetu da ne pripada sve baš njemu. Igrajte se dodavanja lopte: svaki put kad je pošaljete djetetu, izgovorite Tvoj red, a kad primite loptu u ruke, recite Moj red. Isto učinite i kad dijelite hranu, samo kako bi dijete spoznalo da ne posjeduje sve na svijetu i da treba biti strpljivo i čekati svoj red u bilo čemu.

Obratite pozornost na način na koji razgovarate u kući. Ako svaki put kad ulazite i izlazite ljubazno pozdravite ukućane vaše će dijete činiti isto

No nemojte očekivati da će maleno dijete odmah postupiti tako – bitno je da shvati koncept čekanja, strpljenja i dijeljenja. To je sve što se od njega očekuje.

2 – 3 GODINE

PAZITE NA MOLIM I HVALA
Obratite pozornost na način na koji razgovarate u kući. Ako svaki put kad ulazite i izlazite ljubazno pozdravite ukućane te ako zamolite da vam se nešto doda pa potom zahvalite onome tko vam je pomogao, vaše će dijete činiti isto. I to će mu prijeći u naviku. No pripazite: ako vi psujete, psovat će i dijete. Sve polazi od roditelja!

NE UDARAJ DRUGE
Frustrirani dvogodišnjaci katkada znaju udariti vršnjake, no vi im morate pokazati sigurnije načine izražavanja želja, potreba i emocija. Ako dijete ne može zauzdati narav i osjećaje, ponudite mu alternativu – stiskanje plastelina ili lupanje jastuka. No ni to nije idealno.

Upoznajte dijete sa svim prednostima štednje. 10 lekcija o novcu koje bismo trebali naučiti svoje dijete

3 – 4 GODINE
DIJELI
Pokažite djetetu da mora dijeliti stvari s bratom i sestrom te da je u redu da se njegovim/njezinim stvarima igraju i djeca-gosti. No nikada nemojte tražiti od djeteta da se odrekne svojih igračaka za nekoga drugoga. Ni vi se ne biste lijepo osjećali da vas netko natjera da omiljenu vestu ili CD poklonite poznanici i ostanete bez svojeg primjerka.

STRPLJEN – SPAŠEN
Dobra je vještina – i još bolja navika – znati slušati bez upadanja u riječ. No problem je što djeca mlađa od četiri godine vjeruju da se svijet vrti oko njih i da svaki razgovor treba prestati kad ona otvore svoja ustašca. Dozivanje: Mama, maaaaama, majko, mamiceee, moglo bi vam uništiti važan razgovor, zato što prije pređite na metodu Samo tren.

Dakle, recite svojem djetetu da ćete doći na nekoliko trenutaka i da nije izgubilo vašu pozornost, ali da mora znati (pri)čekati svoj red. Kasnije, kad naraste, naučit će da se starije ne prekida u razgovoru.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju