Djecu bismo od malih nogu trebali naučiti kako štedjeti novac i na koji ga je način najbolje rasporediti. Na ovoj važnoj lekciji vaša će vam djeca jednog dana biti zahvalna jer će bolje znati upravljati vlastitim financijama.

 

1. Pravilo broj jedan: Novac ne raste na stablu
Promatraju li vas vaša djeca dok podižete gotovinu putem bankomata, dobivaju dojam kako je do novca lako doći – dovoljno je tek stisnuti neku tipku i novčanice same ispadaju iz automata. Trebali biste im objasniti kako se vi morate puno truditi i raditi kako biste dobili te novčanice i kako su banke i bankomati tek njihovi sigurni spremnici.

2. Pokažite im kako mudro trošiti džeparac
Kako biste naučili djecu da pametno raspolažu svojim novcem, dajte im džeparac i pratite kako će ga potrošiti. Ako vaše dijete kupi nekakvu fora igračku koju je slučajno vidjelo u izlogu, zbog čega mu neće ostati dovoljno novčića za kupnju predmeta koji silno želi imati, na najbolji će način shvatiti koje su posljedice nerazumnog, odnosno neplanskog trošenja novca.

3. Čekanje se više isplati
Parola "kupi sada, plati kasnije" loš je putokaz djeci koja će jednog dana kad se osamostale nepromišljeno razmahati kreditnom karticom i tako upasti u dugove te očajnički pretakati "iz šupljeg u prazno". Kako biste to spriječili, naučite ih kako se čekanje više isplati.

Dobar je primjer za to pizza – napravite zajedno pizzu sa svim sastojcima koje vaša djeca najviše vole, a potom za usporedbu ispecite jednu gotovu pizzu iz zamrzivača. Za pizzu koju ste sami pripremali potrebno je puno više vremena, no čekanje se isplatilo jer je znatno ukusnija od zamrznute.

Ako je vaše dijete poželjelo novu igračku, a nema dovoljno novca da je kupi, recite mu neka počne štedjeti novac kojim će si moći ispuniti tu želju

4. Plansko trošenje budžeta
Djecu treba naučiti i kako nije mudro odmah potrošiti sav novac koji dobiju. Stoga, prije nego što odete u zajedničku kupovinu, izradite proračun – što ćete kupiti, u kojim trgovinama i koliko planirate potrošiti.

Pritom usporedite cijene u pojedinim dućanima, provjerite koji su proizvodi na sniženju i koliko ste pritom uštedjeli. Ne zaboravite pritom na bodove za popust ako ih prikupljate. Djeca će vrlo brzo shvatiti sve prednosti planirane kupovine.

Djevojčica u Montessori vrtiću Montessori odgojitelji: Šest pitanja pomoću kojih mijenjaju djetetovo nepoželjno ponašanje

5. Štednjom novca do nove igračke
Tko štedi marljivo, uvijek svega ima – poznata je mudrost koju biste trebali otkriti svojim mališanima. Ako je vaše dijete poželjelo novu igračku, a nema dovoljno novca da je kupi, recite mu neka počne štedjeti novac kojim će si moći ispuniti tu želju. Čim prikupi dovoljno novca, odvedite dijete u trgovinu neka si kupi željenu igračku. Takvo iskustvo ponukat će ga nastavi štedjeti za neku novu igračku i shvatit će da je štednja odlična stvar!

6. Vodite bilješke o ušteđevini
Važno je za dijete da zna gdje se nalazi njegov novac, kao i njegov točan iznos. Naučite mališane da na računalu ili u kakvoj bilježnici vode zabilješke o količini novca koji prikupljaju u svojoj kasici. Ako još nisu toliko vješti s brojkama i slovima, pomozite im u tome. Tako će ujedno moći pratiti u kojem su vremenskom periodu uspjeli prikupiti određenu svotu novca.

7. Sastavite popis djetetovih želja
Nije nimalo lako klincima i klincezama odrediti top-ljestvicu prioriteta. Stoga je bezbolnija varijanta sjesti za stol s njima i napraviti popis onih stvari koje bi oni željeli kupiti svojom ušteđevinom. Pomozite im pritom sugestijama kako bi njihov odabir bio što bolji.

8. Otkrijte djeci sve prednosti štednje
Upoznajte dijete sa svim prednostima štednje. Otkrijte mu što je to kamata i kako njegovi oročeni novčići, zahvaljujući kamati, s vremenom mogu sami od sebe narasti. Kad upozna sve blagodati štednje, neće poželjeti potrošiti sav novac na igračke, već će uvijek paziti da mu nešto ostane za kasicu.

9. Zdrava doza kritičnog razmišljanja
Naučite djecu da ne vjeruju slijepo šarenim TV reklamama i ukažite im na razne marketinške trikove kojima se služe mnoge tvrtke kako bi svoje proizvode što bolje plasirale na tržištu i ostvarile veliki profit. Objasnite im da trebaju sumnjati u atraktivne fotografije i poruke s malih ekrana koje često nisu istinite, a sve u cilju da izmame naš novac.

10. Novcem možemo i pomagati, a ne samo kupovati
Poučite djecu da jedan dio svoje ušteđevine odvajaju za dobrotvorne svrhe. To će ih naučiti kako se novac može iskoristiti ne samo za kupovinu već i za pomoć drugima. Neka otkriju kako nije bitno koliko su novca darovali jer jednako je važan svaki novčić.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju