Kako vam se ovoga Božića ne bi dogodilo da iglice na božićnom drvcu počnu ispadati već nakon nekoliko dana, prvi hrvatski doktor za drveće otkriva kako pri kupnji prepoznati je li drvce svježe, ali i kako izabrati savršeno božićno drvce baš za vaš dom.

12 fotografija zbog kojih ćete željeti da vaše božićno drvce bude šareno Šarene božićne jelke i dalje su najpopularnije - 10 Šarene božićne jelke i dalje su najpopularnije - 9 Šarene božićne jelke i dalje su najpopularnije - 7 +9 Šarene božićne jelke i dalje su najpopularnije - 8

Za Božić se najčešće kite smreke i jelke, no moguće je okititi i druge vrste. Kako i koliko učinkovito, savjetuje član Virtualnog ženskog poduzetničkog centra Fran Poštenjak iz Jastrebarskog, prvi hrvatski doktor za drveće, sveučilišni prvostupnik hortikulture.

Kako vam se ovoga Božića ne bi dogodilo da iglice na božićnom drvcu počnu ispadati već nakon nekoliko dana, prvi hrvatski doktor za drveće otkriva kako pri kupnju prepoznati je li drvce svježe

Popularnije vrste smreka kao božićna drvca su obična smreka, bodljikava smreka, Pančićeva omorika. Za smreke je karakteristično da imaju pravilno pršljenasto grananje te da su simetričnog, gušćeg, piramidalnog habitusa.

Iako se radi na selekciji i uzgoju kultivara koji duže zadržavaju iglice, potencijalni problem može biti odbacivanje iglica, što je najizraženije kod obične smreke.

Također, to su vrste koje imaju četvrtaste ušiljene i tvrde iglice na koje se lako nabosti, iako Pančićeva omorika ima plosnate iglice koje su mekše i zbog toga manje bodljikave. Smreke imaju relativno čvrste grane koje mogu nositi i teže kuglice.

Boja iglica kreće od tamnije zelenih kod obične smreke, zelenih, plavo-zelenih i srebrnozelenih kod bodljikave smreke te tamnozelenih s dvije pruge puči kod Pančićeve omorike, objašnjava Fran Poštenjak.

Jele kao božićna drvca, dodaje prvi hrvatski doktor za drveće, u pravilu imaju rjeđe grane nego smreka, također pravilno pršljenastog razgranjenja. Iglice jela najčešće su urezanog vrha, odozdo s dvije izražene bijele pruge puči i znatno mekanije od smreka, međutim, jela znatno bolje zadržava iglice od smreke.

Grane jela savitljivije su na vrhovima i zato ne mogu nositi najteže ukrase.

Voda i izgled iglica najbitniji

Zadnjih godina kavkaska jela sve je popularniji izbor. Nju odlikuju sjajne tamnozelene, odozdo rasčešljane iglice. Punog je habitusa i simetrične forme. Dugo igličava jela znato je rjeđeg habitusa s dugačkim dekorativnim iglicama, simetričnog habitusa i ugodnog mirisa.

Uz klasični izbor obične jele svakako je vrijedno spomenuti i koreansku jelu te španjolsku jelu, koje su zanimljive, ali i rijetke, kaže 30-godišnji Poštenjak, koji je dao i pet savjeta kako najbolje izabrati pravo božićno drvce:

Jela znatno bolje zadržava iglice od smreke, no grane jela savitljivije su na vrhovima i zato ne mogu nositi najteže ukrase

1. Prije kupnje potrebno odabrati pogodan položaj koji je što više udaljen od izvora topline jer upravo je isušivanje razlog odbacivanja iglica. Potrebno je izmjeriti visinu stropa i odbiti visinu stalka i vršnog ukrasa kako biste izabrali idealno stabalce.

2. Kako biste izabrali savršeno stabalce, nemojte čekati zadnji trenutak i isplanirajte kako ćete ga okititi kako biste mogli izabrati najpogodniju vrstu. Pri tome obratite pozornost na habitus, nosivost grana, boju iglica te debljinu debla kako bi stalo u vaš stalak.

3. Otiđite po svoje božićno drvce barem nekoliko dana prije Božića i provjerite je li stablo svježe tako da rukom lagano prođete po iglicama koje ne bi smjele otpadati, te grančice moraju biti savitljive, a ne krhke.

Pet stilova kićenja božićnog drvca - 3 Pet stilova kićenja božićnog drvca - 3 (Foto: Living4media)

4. Držite božićno drvce u zaštićenom i prohladnom prostoru. Potrebno je stablu dati izvor vode, stoga ga možete postaviti u stalak s vodom. Dan prije nego što ga okitite, obvezno odrežite donja 2-3 centimetra debla jer se može dogoditi da se provodni elementi stabla začepe, pa stablo ne može uzimati vodu.

5. Kako biste izbjegli opasnost, provjerite sve električne ukrase kojima ćete okititi drvce. Kada okitite stablo, svakako provjeravajte ima li božićno drvce dovoljno vode u stalku. Stablo koje ostane bez vode brže će odbacivati iglice.

Kako biste smanjili isparavanje vode, možete i sniziti temperaturu prostorije u kojoj je božićno drvce te obvezno prije odlaska na spavanja ugasite lampice na stabalcima, savjetuje prvi hrvatski doktor za drveće.

U našoj galeriji pogledajte načine na koje možete ukrasiti vaše drvce.

Neka božićno drvce bude i na balkonu, donosimo šest odličnih ideja Bor na balkonu - 5 Bor na balkonu - 6 Bor na balkonu - 4 +2 Bor na balkonu - 3

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju