U okviru novog projekta glavni grad Austrije od listopada 2021, do siječnja 2022. besplatno dijeli higijenske uloške i tampone. Projekt je namijenjen prije svega ženama kojima kupovina higijenskih potrepština predstavlja financijsko opterećenje, a njime se ujedno želi detabuizirati tema menstrualnog siromaštva

Unatoč činjenici da gotovo polovica svjetskog stanovništva redovito ima menstruaciju, ona je i dalje tabu tema, a uz to zahtijeva i poprilične financijske izdatke. Tijekom života jedna žena u prosjeku potroši 17.000 higijenskih uložaka ili tampona, za što otprilike izdvoji 3.000 eura.

Pritom si brojne djevojke i žene to ne mogu priuštiti. U tom slučaju mogu pribjeći korištenju nekih alternativa kao što su toaletni papir ili komadi tkanine koje su nehigijenske, a ponekad i opasne jer se time povećava rizik od pojave infekcija.

Slika nije dostupna Higijenski ulošci i tamponi bit će besplatni za sve žene u Škotskoj

Manjak takvih potrepština može utjecati i na psihičko zdravlje jer se osoba zbog srama može povući u sebe i izolirati tijekom menstruacije. Kako bi podržao djevojke i žene, prije svega one kojima kupovina menstrualnih higijenskih potrepština predstavlja financijsko opterećenje, u listopadu ove godine Grad Beč pokrenuo je novi pilot-projekt pod nazivom „Crvena kutija”.

U sklopu tog projekta sve do kraja siječnja 2022. dijelit će se besplatne higijenske potrepštine na četiri lokacije u 20. gradskom okrugu Brigittenau. Bečankama će ondje na raspolaganju stajati oko 80.000 tampona i 32.000 higijenskih uložaka. Osim što Grad na taj način osigurava higijenske potrepštine, time ujedno želi detabuizirati temu menstrualnog siromaštva.

Slika nije dostupna Potez koji je važno slijediti: Varaždinska škola učenicama dijeli tampone i uloške

Uz to online anketom nastoje se istražiti potrebe djevojaka i žena iz bečkih kućanstava s niskim prihodima kako bi se pridonijelo rješavanju ovog problema u glavnom gradu Austrije.

Svakoj djevojci i ženi u Beču trebale bi biti dostupne menstrualne higijenske potrepštine – to spada među njihove temeljne potrebe, naglasila je bečka dogradonačelnica i članica gradskog poglavarstva za prava žena Kathrin Gaal.

Bi li hrvatski gradovi trebali pokrenuti projekt besplatnog diljeljenja higijenskih uložaka i tampona?

glasova:

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju