Učenice Strojarske i prometne škole Varaždin u školi će dobivati besplatne uloške i tampone. Tu odluku vodstvo škole donijelo je po uzoru na slične inicijative u svijetu.

Nitko se ne bi trebao brinuti o tome kako nabaviti tampone za sljedeću menstruaciju, citirala je škola prilikom objave ove informacije zastupnicu u škotskom parlamentu, Monicu Lennon.

Objasnili su i što je dovelo do odluke.

U studenome prošle godine škotski je parlament odobrio zakon kojim će menstrualne higijenske potrepštine biti besplatno dostupne svim ženama.

Po uzoru na tu inicijativu i slične inicijative u svijetu, naša se škola uključila u podršku svojim učenicama u vidu besplatnih higijenskih uložaka i tampona koje učenice mogu preuzeti u školi, objavila je nedavno škola na svojim stranicama, uz napomenu da će učenice sve detalje o preuzimanju dobivati na školskim oglasnim pločama i u virtualnim učionicama.

Mislite li da menstrualne potrepštine trebaju biti besplatne?

glasova:

DESET POSTO ŽENA NE MOŽE SI PRIUŠTITI NUŽNE MENSTRUALNE POTREPŠTINE

Odluka ove škole može biti poticaj i drugima da učine sličan korak jer, podsjetimo, nedavno provedeno istraživanje o menstrualnom siromaštvu u Hrvatskoj pokazalo je da si čak deset posto djevojaka i žena u našoj zemlji zbog siromaštva ne može priuštiti nužne menstrualne potrepštine.

Slika nije dostupna Bravo, Škotska! Prva su zemlja koja će ženama omogućiti besplatne uloške i tampone

Trećina ispitanica u istraživanju je navela kako bi, da su tamponi i ulošci jeftiniji, koristila vrstu koja im bolje odgovara.

Mjesečno, pokazalo je istraživanje, većina žena troši 40 ili 50 kuna na te potrepštine. Od 50 kuna 12 i pol uzme država, a zahtjev saborskih zastupnica je da se taj PDV smanji na pet posto.

Inače, tijekom svoje reproduktivne dobi žena promijeni 12 do 15 tisuća menstrualnih potrepština.

Slika nije dostupna Tri problema s menstruacijom koja nikad ne smijete ignorirati

No zbog nemogućnosti kupnje uloška neke su ispitanice priznale da tijekom menstruacije improviziraju s toaletnim papirom, krpama, pa čak i dječjim pelenama. Srednjoškolke pak pokazuju veliki sram kada je u pitanju menstruacija.

Varaždinska škola napravila je korak koji tu situaciju može promijeniti.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju