Učenice Strojarske i prometne škole Varaždin u školi će dobivati besplatne uloške i tampone. Tu odluku vodstvo škole donijelo je po uzoru na slične inicijative u svijetu.

Nitko se ne bi trebao brinuti o tome kako nabaviti tampone za sljedeću menstruaciju, citirala je škola prilikom objave ove informacije zastupnicu u škotskom parlamentu, Monicu Lennon.

Objasnili su i što je dovelo do odluke.

U studenome prošle godine škotski je parlament odobrio zakon kojim će menstrualne higijenske potrepštine biti besplatno dostupne svim ženama.

Po uzoru na tu inicijativu i slične inicijative u svijetu, naša se škola uključila u podršku svojim učenicama u vidu besplatnih higijenskih uložaka i tampona koje učenice mogu preuzeti u školi, objavila je nedavno škola na svojim stranicama, uz napomenu da će učenice sve detalje o preuzimanju dobivati na školskim oglasnim pločama i u virtualnim učionicama.

Ankete

(8627) Mislite li da menstrualne potrepštine trebaju biti besplatne?

rezultati povratak glasova707
rezultati

DESET POSTO ŽENA NE MOŽE SI PRIUŠTITI NUŽNE MENSTRUALNE POTREPŠTINE

Odluka ove škole može biti poticaj i drugima da učine sličan korak jer, podsjetimo, nedavno provedeno istraživanje o menstrualnom siromaštvu u Hrvatskoj pokazalo je da si čak deset posto djevojaka i žena u našoj zemlji zbog siromaštva ne može priuštiti nužne menstrualne potrepštine.

Slika nije dostupna Bravo, Škotska! Prva su zemlja koja će ženama omogućiti besplatne uloške i tampone

Trećina ispitanica u istraživanju je navela kako bi, da su tamponi i ulošci jeftiniji, koristila vrstu koja im bolje odgovara.

Mjesečno, pokazalo je istraživanje, većina žena troši 40 ili 50 kuna na te potrepštine. Od 50 kuna 12 i pol uzme država, a zahtjev saborskih zastupnica je da se taj PDV smanji na pet posto.

Inače, tijekom svoje reproduktivne dobi žena promijeni 12 do 15 tisuća menstrualnih potrepština.

Slika nije dostupna Tri problema s menstruacijom koja nikad ne smijete ignorirati

No zbog nemogućnosti kupnje uloška neke su ispitanice priznale da tijekom menstruacije improviziraju s toaletnim papirom, krpama, pa čak i dječjim pelenama. Srednjoškolke pak pokazuju veliki sram kada je u pitanju menstruacija.

Varaždinska škola napravila je korak koji tu situaciju može promijeniti.

Letak škole o besplatnim menstrualnim potrepštinama Letak škole o besplatnim menstrualnim potrepštinama (Foto: Strojarska i prometna škola Varaždin)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju