S dolaskom bebe stižu i mnoga pitanja i nedoumice koje imaju novi roditelji. Mnogi od njih čine i idućih 12 grešaka, a izbjegavanjem istih mame i tate olakšat će si život i više uživati sa svojim novorođenčetom

1. Vjeruju svemu što čuju i pročitaju
Mnogi budući i novi roditelji krenu istraživati po internetu kako bi doznali što ih sve čeka i ostanu – prestravljeni. Dakle, nikada ne vjerujte svemu što čujete i pročitate jer vas to može odvesti u duboku zabrinutost i strah. Prijatelji, rodbina, susjedi dijelit će vam savjete, ali kada će vam zaista trebati nečiji savjet ili pomoć najbolje je pitati stručnjaka, poput pedijatra.

S dolaskom bebe stižu i mnoga pitanja i nedoumice koje imaju novi roditelji. Mnogi od njih čine i idućih 12 grešaka, a izbjegavanjem istih mame i tate olakšat će si život i više uživati sa svojim novorođenčetom

2. Paničare zbog svake bolesti
Novi roditelji često idu u jednu ili drugu krajnost – paničare svaki put kada dijete zakašlje ili slušaju ljude koji kažu da nešto što je potencijalno opasno, nije ništa za brinuti se. Uvijek je bolje odvesti dijete liječniku, ali ne i paničariti. Kada vas uhvati strah i zabrinuti ste za dijete, sjetite se da su bebe otporna bića. Preživjele su tisućama godina bez moderne medicine i u puno prljavijim okruženjima od vašeg doma.

3. Ignoriraju toplo čelo
Ipak, toplo čelo na novorođenčetu nikad se ne smije ignorirati. Dakle, kada osjetite da je čelo vaše bebe toplo izmjerite mu temperaturu (najbolje termometrom za rektalnu upotrebu) i ne odgađajte odlazak liječniku.

4. Zanemaruju vezu s partnerom
Iako ste u potpunosti okupirani djetetom, uvijek se potrudite naći vremena da s partnerom razgovarate i o drugim stvarima osim o vašem 'paketiću sreće'. Ne zaboravite da će vaša beba jednom odrasti i da ćete opet ostati samo vas dvoje. Stoga, njegujte i hranite tu vezu.

5. Stavljaju preveliki pritisak na sebe
Nemojte biti prezahtjevni prema sebi, već budite realni i iskreni i nemojte se mučiti misleći da vi možete baš sve – biti savršen roditelj, biti najbolji na poslu, uvijek imati besprijekorno čisti dom,... Nešto ćete uvijek morati 'žrtvovati'. Najbolje što možete napraviti je zamoliti nekoga za pomoć. To nije sramota, nego znak da ste realni i - odgovorni. Doznajte i 10 istina koje bi svaka majka sinova trebala znati.

6. Uspoređuju svoje dijete s tuđim djetetom
Koliko je vaše dijete veliko? Kada je prohodalo? Budi li se po noći? Uspoređujete li svoje dijete s drugom djecom, vaše će se možda doimati napredno. A možda i neće. Kako god bilo, svako dijete razvija se različitom brzinom i na različit način tako da nema smisla uspoređivati ih. Pročitajte i 7 rečenica koje ne smijemo reći svojoj djeci.

7. Izađu iz kuće bez rezervne odjeće za dijete (i za sebe)
Uvijek se može dogoditi da će dijete bljucnuti, povraćati ili da će mu 'pobjeći' iz pelene i zbor toga uvijek sa sobom nosite rezervnu odjeću za mališana, ali i za sebe. Jer nikad ne znate hoće li se bebina 'nezgoda' dogoditi baš dok je vi držite.

8. Ne izlaze iz kuće
Novorođenče nije dobro voditi među veće skupine grupi gdje vreba mnoštvo bakterija, ali to ne znači da prva dva mjeseca ne možete izaći iz kuće. Sunčeve zrake pospješuju proizvodnju vitamina D u bebinu organizmu, a ugodna šetnjica pomoći će vama da se ne osjećate zarobljenima u kući. Osim toga, boravak na zraku i tjelovježba uspješno tjeraju simptome postporođajne depresije.

9. Pokušavaju zapamtiti svaki trenutak
U redu je ako ne provodite svaki trenutak u danu sa svojom bebom, prateći svaki nje udisaj ili treptaj oka. Ponekad vam treba da na par minuta zatvorite oči ili da odete na kavu s prijateljicama. U redu je ako trebate vremena za sebe. Ali zato fotografirajte dijete do mile volje!

10. Misle da će svugdje uspjeti stići na vrijeme
Prije vam je 30 minuta bilo dovoljno da se spremite? Udvostručite taj broj. Ili utrostručite. Misliti da ćete se stići spremiti u isto vrijeme kao i kada ste bili sami velika je pogreška. Kao i misliti da ćete svugdje stići na vrijeme.

11. Daju djetetu hranu za koju još nije spremno
Jedna mama podijelila je svoje iskustvo kada je 11-mjesečnom sinu dala grejp koji mu je zapeo u grlu. Uspjela ga je izvući prstima, ali tih nekoliko sekundi činilo se kao vječnost. Zato uvijek pazite je li vaše dijete dovoljno veliko za određenu hranu.

12. Ne vjeruju svom instinktu
Vi najbolje poznajete svoje dijete i najbolje znate što je dobro za njega. Postoje generalna pravila, ali svako dijete je biće za sebe i stoga, uz pravila, postoje i mnoge iznimke. Vjerujte svom instinktu i nećete pogriješiti. Pročitajte i 7 rečenica koje mame i tate trebaju govoriti svome djetetu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju