Proljeće se već osjeća u zraku, a ni kalendarski nije daleko. Pred nama je razdoblje u kojem ćemo preslagivati naše ormare, obavljati veliko proljetno čišćenje, a možda i malo osvježiti naše domove.

A jednostavan i jeftin način na koji možemo barem malo osvježiti naš stan ili kuću je kupnja prve ili još jedne biljke.

Ako ste u potrazi za biljkom oko koje nećete morati previše brinuti, a koja će izgledati lijepo u vašem domu - možda je rješenje koje tražite bromelija. Radi se o biljkama podrijetlom iz Južne Amerike koje će u vaš dom donijeti dašak egzotike.

Iako će vam se zbog njezina izgleda možda učiniti da bromelijaa zahtijeva posebne vještine, briga za ovu biljku je lagana , a u vaš unutarnji vrt će donijeti zanimljivu teksturu i boju. Cijenjena je zbog svog čvrstog lišća koje oko središnje "šalice" raste u obliku mača.

Biljka je namijenjena uzgoju u zatvorenom prostoru i potrebna joj je srednja do jaka svjetlost, ali je ne postavljajte na mjesto gdje dopire izravna sunčeva svjetlost.

Minimalna temperatura za ovu biljku je 15 stupnjeva Celzijevih. Nisu joj potrebne duboke posude i ne zahtijeva nikakve posebne alate ili gnojiva. Jednom tjedno biljku trebate poprskati, a bazu listova umjereno zalijevajte. Vodu koja se skuplja u posudi redovito ispraznite.

Bromelia je rješenje za one koji traže nezahtijevnu biljku koja će u dom donijeti dašak egzotike.

Posudu u kojoj je biljka stavite u tanjurić od šljunka koji je djelomično napunjen vodom kako bi povećali vlažnost i doprinijeli stvaranju vlažne atmosfere koja odgovara ovoj biljci. Pripazite da korijenje nije potopljeno u vodu jer to može izazvati truljenje.

U roku od godinu ili dvije kada biljka počne ugibati nemojte se proglasiti antitalentom jer ova epifitna biljka ne živi dugo i počinje venuti nakon cvatnje. Ono što možete napraviti je presaditi mladice.

Uz lako održavanje i egzotičan izgled još jedan polus bromelije je činjenica da se nalazi na popisu biljaka koje poboljšavaju kvalitetu zraka u zatvorenom prostoru. Studija s hlapivim organskim spojevima pokazala je da je ova biljka učinkovita u uklanjanju šest različitih kemikalija iz zraka, među kojima su aceton i benzen.

Pogledajte i "kineski dolar" - otpornu biljku za koju se vjeruje da donosi novac i blagostanje.

Bromelia Bromelia (Foto: Getty Images)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju