Zimski mjeseci i niske temperature posebno teško padaju onima koji imaju lošiju cirkulaciju u ekstremitetima, odnosno rukama i napose nogama, no osim za to posebno namijenjenim preparatima može se utopliti s nekoliko trikova koje donosimo u nastavku.

1. Čaj s đumbirom
Đumbir se stoljećima koristio kao začin koji će ugrijati tijelo, odnosno imati termogeni učinak. Naime, termogeni učinak hrane jedan je od metaboličkih odgovora na probavu, apsorpciju i asimilaciju hrane. Toplina se stalno proizvodi u tijelu kao nusprodukt katabolizma hrane.

Ta oslobođena energija u tijelu se može pretvoriti u tri oblika: energiju za kemijsku pohranu, energiju za vanjski rad i u metaboličku toplinu. I upravo nam je posljednja zimi potrebnija nego ikad.

Džin-tonik čaj Džin-tonik čaj: Napravite topli napitak koji konkurira najfinijim koktelima

Neka hrana ima veći termogeni učinak od druge, a đumbir je svakako jedan od njih. Međutim, topli napitak poput čaja sam po sebi neće uistinu promijeniti temperaturu našeg tijela, ali hoće ako se kombinira sa začinima kao što je đumbir. Osim toga, kada u ruci držimo toplu šalicu čaja, receptori na našim prstima poigravaju se našim umom te imamo osjećaj da nam je mnogo toplije nego što uistinu jest.

2. Banana
Nalik đumbiru, banana također ima visok termogeni učinak. Naime, ona je prepuna magnezija, skupine vitamina B i vlakna, a kombinacija svega toga također pomaže štitnjači i nadbubrežnim žlijezdama u regulaciji tjelesne temperature.

Džin-tonik čaj Džin-tonik čaj: Napravite topli napitak koji konkurira najfinijim koktelima

Jedna velika banana sadrži deset posto potrebnog dnevnog udjela magnezija, kao i znatnu dozu vitamina B. Za zagrijavanje tijela možete je jesti kao međuobrok, pojesti je za doručak sa zobenom kašom, ali i ispeći popularni kruh od banane kada budu već gotovo potpuno smeđe.

3. Spavanje u čarapama
Iako je mnogima nezamislivo spavati u čarapama čak i zimi ili im smeta taj osjećaj na nogama, to je jedan od najbržih trikova kako će vam čitavu noć ostati ugodno toplo i kako ćete lakše izdržati onih nekoliko jutarnjih minuta dok se ne pokrene grijanje.
Ako ih baš nikako ne volite, pokušajte ih nabaviti one u zabavnim uzrocima koji vas vesele. Na taj ćete se način lakše sjetiti posegnuti za njima.

Određena hrana ima visoki termogeni učinak pa će nam njezinom konzumacijom porasti tjelesna temperatura.

4. Odijevanje u slojevima
Kada je riječ o odijevanju zimi, još smo od naših mama i baka slušali da se treba odijevati slojevito.

Naime, topli zrak cirkulira između slojeva odjeće. Zato će nam biti toplije kada na sebi imamo, primjerice, potkošulju, laganu pamučnu majicu i možda šal ili laganu vestu nego samo masivan vuneni pulover u kojem se jedva krećemo.

Slika nije dostupna Tople i mekane poput dekica: 17 modela pidžama iz kojih se ne bismo skidali cijeli dan

Jednako vrijedi i za spavanje te odabir pidžame. Bolje je odjenuti potkošulju i laganiju pidžamu nego samo pidžamu od filca ili vune u kojoj ćemo se samo oznojiti.

5. Vježbanje nekoliko minuta dnevno
Vježbe zagrijavanja preporučuju se prije svakog izvođenja bilo kojeg oblika ozbiljnije tjelovježbe, ali mogu poslužiti i kao način podizanja temperature tijela u hladnim danima. Čak i ne morate posezati za vježbanjem od pola sata ili više, već je dovoljno i samo nekoliko minuta i to uz vježbe kao što su čučnjevi, kruženje rukama, trčanje na mjestu ili stojeće primicanje koljena prema laktu.

Naime, kada pokrenete tijelo, vaši mišići brzo troše pohranjenu energiju. Da bi dobili dodatnu energiju, mišići kombiniraju kisik s adenozin-trifosfatom ili ATP-om. Taj postupak stvara toplinsku energiju kao nusprodukt i zato nam je mnogo toplije čak i nakon kratke vježbe.

6. Termofor
Za termoforom obično posežemo tijekom olakšavanja menstrualnih grčeva, no sjajna je pomoć i kada se samo želimo ugrijati, napose prije odlaska u krevet ili nakon dolaska u hladni stan dok još čekamo da se prostor zagrije.

Možete birati između onih koji se moraju napuniti vrućom vodom te onih električnih. Dostupni su u gotovo svakoj ljekarni i drogeriji.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju