Penjačica tamnoružičastih cvjetova koja će svakom vrtu ili balkonu dati dašak tropskih krajeva krije se iza naziva bugenvilija.

Drvenastu listopadnu penjačicu, koja u nekim slučajevima može narasti čak do 25 metara, u 18. stoljeću otkrio je botaničar Philibert Commercon, koji ju je nazvao u čast Louisu Antoineu de Bougainvilleu, francuskom moreplovcu koji je oplovio svijet te iz Brazila u Francusku donio taj cvijet.

Danas postoji više od 300 podvrsta bugenvilije, a nastale su križanjem južnoameričkih vrsta. Kako su mnogi hibridi mijenjali svoje osobine zbog križanja, teško je odrediti originalne pretke.

Vrtove najčešće krase tamnoružičaste nijanse cvijeta, no križanjem su nastale i žute, narančaste i crvene boje.

KAKO UZGAJATI BUGENVILIJU?

Bugenvilija se može posaditi u kasno proljeće ili rano ljeto, pa je upravo sada idealno vrijeme za to. Voli vrlo osunčane prostore, a može podnijeti temperature koje se penju i iznad 35 Celzijevih stupnjeva.

Upravo je zato ona često ukras mediteranskih vrtova, gdje se i kao penjačica može uzgajati uz zidove kuće, ograde, pergole i verande. Moguć je i drugi način rasta, pa ako joj se ne osigura potporanj, biljka će se jednostavno raširiti po tlu i stvoriti svojevrsni "tepih".

Bugenvilija prosječno naraste do 10 metara, no postoje i vrste koje nadilaze 25 metara.

Iako je riječ o prvenstveno mediteranskoj biljci te je se može naći diljem naše obale, moguće ju je uzgajati i u kontinentalnim krajevima, ali se preporučuje da to onda bude u teglama kako bi se mogla unijeti u kuću čim se pokažu prvi znakovi jeseni. Kada se temperatura spusti ispod 12 stupnjeva, biljka u kontinentalnim krajevima može izgubiti lišće, pa i to treba imati na umu.

Velika je prednost bugenvilije ta što odlično podnosi sušu, pa je ne treba često zalijevati, a i ako koji put zaboravimo na vodu, biljka nam to neće zamjeriti. Štoviše, pretjerano zalijevanje može dovesti do truljenja korijena, pa je manje u ovom slučaju svakako više.

Bugenvilija obično cvjeta u kasno proljeće i rano ljeto, no redovitim otklanjanjem osušenih cvjetova može se potaknuti bujnost i cvatnja, pa tako nije rijetkost da to potraje sve do kraja ljeta. Ipak, kada uklanjate osušene dijelove, svakako nosite vrtlarske rukavice jer bugenvilija ima trnje koje joj služi kao zaštita u prirodnom staništu.

Svoje će najbolje ruho pokazati tijekom četvrte i pete godine rasta, a želite li je podijeliti s prijateljicama i obitelji, vrlo se lako može razmnožavati reznicama.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju