Gotovo svaka žena barem se jednom u životu susrela s neugodnom upalom mjehura, koja može biti itekako bolna i uporna. Prisutan je osjećaj kao da morate mokriti iako to nikako ne uspijevate, probadajuća bol i pritisak. I nakon što se uspijete pomokriti osjećaj je izrazito bolan. No neki prirodni antibiotici, prvenstveno čajevi, mogu učinkovito pomoći kod upale mjehura.

Tu spada i običan crni čaj, bogat polifenolima, nutrijentima koji pomažu tijelu u borbi protiv urinarnih infekcija. Polifenoli su jaki antioksidansi koji se u probavnom sustavu pretvaraju upravo u te spojeve koji sprječavaju rast bakterija.

Za infekcije urinarnog trakta, odnosno upalu mjehura u 90 posto slučajeva krivcem se smatra uropatogena bakterija E. Coli.

U većini slučajeva upala mjehura pojavljuje se iznenadno i traje kratko (akutna upala mjehura), no ponekad se može zadržati dulje (kronična upala mjehura).

Rano tretiranje upale ključno je za prevenciju širenja infekcije. U normalnim okolnostima bakterija koja uzrokuje upalu mjehura uriniranjem će se ukloniti iz tijela. U nekim slučajevima bakterija se može pričvrstiti za zidove mjehura i brzo se razmnožiti. To onemogućuje sposobnost tijela da ih uništi, što rezultira upalom mjehura.

Tko god je imao upalu mjehura, zna koliko ona bolna i uporna može biti. Prije svega, potrebno je potražiti liječničku pomoć, a pomoći mogu i određeni biljni čajevi za koje vam donosimo recepte. Bilo koji do ovih čajeva bit će dobar odabir, uz umjerenu konzumaciju, no ukoliko se simptomi ne smire unutar nekoliko dana, svakako otiđite liječniku.

Određeni biljni čajevi mogu pomoći kod upale mjehura Određeni biljni čajevi mogu pomoći kod upale mjehura (Foto: Unsplash)

Čaj od koprive

Kopriva ima antibakterijska, antifungalna, adstringentna i protuupalna svojstva. Čaj od koprive može se piti svaki dan, a preporučuje se konzumacija jedne šalice svježe pripremljenog čaja od koprive dnevno. Čaj se može raditi od svježih ili od osušenih listova.

Nekoliko listova koprive prelijte s dvjesto mililitara kipuće vode i ostavite da odstoji pet do deset minuta. Nakon što je kopriva odstajala u vreloj vodi, mješavinu je potrebno procijediti, po želji zasladiti i konzumirati.

Čaj od medvjetke (uve)

Ljekovita svojstva medvjetke, odnosno medvjeđeg grožđa, biljke poznatije pod nazivom uva, uglavnom vežemo uz liječenje bubrega i mjehura. Ona obično djeluje kao jak diuretik, odnosno potiče mokrenje, ali također ima antibakterijsko djelovanje. Uvin čaj nije preporučljivo piti više od 7 do 14 dana u komadu. Konzumaciju ograničite na najviše dvije litre čaja na dan.

Tri do četiri grama suhoga lista uve prelijte s 250 mililitara kipuće vode. Ostavite da stoji 10 do 15 minuta i potom procijedite. Čaj se može pripremiti tri puta dnevno i piti između obroka.

Čaj od kukuruzne svile

Svilene niti s kukuruza bogate su biljnim vlaknima, proteinima, kalijem i manganom. Pomažu kod problema s mokraćnim infekcijama, zadržavanjem vode u organizmu, ali i predmenstrualnim tegobama. Čaj od kukuruzne svile jedan je od najjačih prirodnih diuretika te pomaže kod upale mjehura i urinarnih infekcija.

Jednu čajnu žličicu dobro osušene kukuruzne svile prelijte šalicom vruće vode, pustite da odstoji nekoliko minuta, procijedite te popijte jednom dnevno, ili maksimalno dva do tri puta u danu. Čaj se ne preporučuje piti nekoliko sati prije spavanja.

U hladnije doba godina, kada nema svježeg kukuruza na raspolaganju, u trgovinama zdrave hrane moguće je kupiti već gotovi čaj od kukuruzne svile. Dvije čajne žličice kukuruzne svile skuhajte u tri decilitra vode, ostavite poklopljeno pet minuta, procijedite i pijte bez ikakvih sladila.

Čaj od neoljuštene zobi

Zobeni čaj neutralna je okusa i obično se pije uz dodatak meda, cimeta, vanilije ili recimo sljeza i kadulje. Zobeni čaj može se piti i u većim količinama, npr. tako da se ujutro napravi određena količina koja se pije tijekom dana. Za pripremu čaja od zobi koristi se neoljuštena zob kojoj je sačuvana vanjska ovojnica zbog bolje hranjivosti. Za količinu otprilike četiri šalice čaja od zobi potrebne su dvije velike žlice zobi, jedan štapić cimeta (može i cimet u prahu), 6 do 8 dl vode, žlica meda i dvije male žličice ekstrakta vanilije.

Kod pripreme u lončić stavite zobene pahuljice, štapić cimeta i vodu, stavite na vatru i pustite da zakipi. Kad zakuha, kuhajte još deset minuta na laganoj vatri. Ugasite vatru i pričekajte da se ohladi na 40 °C i tek tada dodajte vaniliju i med. Ocijedite zob i servirajte.
Ovaj čaj možete prirediti i bez dodataka (samo od zobi), a u čaj možete dodati i malo kadulje koja je dobra protiv infekcija.

Cistitis Simptomi, zablude i najbolja pomoć: Kako se riješiti uporne upale mjehura?

Slika nije dostupna 12 veličanstvenih: Namirnice koje pomažu u borbi protiv urinarnih infekcija

Ajurvedski čaj

U borbi protiv upale mjehura pomažu i razni ajurvedski napici, a među njima je i napitak od šest moćnih namirnica koje imaju snažna antibakterijska i protuupalna svojstva. Ajurvedski čaj pije se kao lijek za urinarnu infekciju, ali slobodno ga možete piti i preventivno.

Ajurvedski čaj – sastojci:

  • 1 žličica sjemenki korijandra
  • 1 žličica klinčića
  • 1 žličica sjemenki komorača
  • 1 žličica sušene koprive
  • 1 šaka sušenih brusnica
  • 1 komadić đumbira
  • 6 dl vode

U posudu ulijte vodu, a kada zavri, dodajte preostale sastojke, malo smanjite vatru i pustite da sve skupa lagano kuha deset minuta. Nakon toga pokrijte, pustite da malo odstoji, procijedite u termosicu i popijte tijekom dana.

Čaj od peršina

Peršin djeluje kao diuretik, a osim što je napitak osvježavajući, ubrzat će proces ozdravljenja. Kako biste ublažili ili spriječili urinarnu infekciju, probajte čaj od peršina. Dvije male žlice suhog peršina stavite u 250 ml kipuće vode, pustite da odstoji šest do deset minuta te procijedite.

Možete napraviti i mješavinu koja djeluje kao prirodni antibiotik protiv upale mjehura. Pomiješani u pravom omjeru, korijen peršina, limun, med i maslinovo ulje svojim će moćnim antibiotskim i antivirusnim djelovanjem pomoći u uklanjanju dosadnu bakteriju E. coli.

Sastojci:

  • 250 g korijena peršina
  • 250 g limuna s korom
  • 250 g meda (po mogućnosti od kadulje)
  • 2 dl maslinova ulja

Peršin i limun s korom sitno nasjeckajte, a zatim sve sastojke, uključujući med i maslinovo ulje, smiksajte u blenderu. Dobivenu kašastu masu čuvajte u hladnjaku i svako jutro uzmite jednu jušnu žlicu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju