Pepeljuga je jedna od najljepših i najpoznatijih bajki bez koje je djetinjstvo nezamislivo. O ljepotici koja je izgubila staklenu cipelicu i tako upoznala ljubav svoga života znamo puno, no jeste li znali da je prije slavne braće Grimm o Pepeljugi pisao i francuski pisac Charles Perrault, koji je u 17. stoljeću postavio temelje za novi književni žanr – bajke. Na današnji dan na koji je prije 388 godina rođen Charles Perrault prisjećamo se 5 najvažnijih životnih lekcija koje smo naučile od Pepeljuge

1. Prijatelji su obitelj koju si sam izabereš
Pepeljuga je živjela s maćehom i polusestrama koje je nisu voljele. No zbog toga nije izgubila nadu te je prijatelje potražila negdje drugdje, u prirodi, i ti prijatelji nisu je razočarali te su joj postali kao obitelj.

Pepeljuga nas je, između ostalog, naučila da živimo u trenutku i da se dobrota uvijek isplati

2. Dobrota se uvijek isplati
Kao što je rečeno u priči u Pepeljuzi 'tamo gdje postoji ljubaznost postoji i dobrota, a tamo gdje postoji dobrota događa se čarolija!'

3. Uvijek imaj velike snove

Pepeljuga sanja o tome da ide na bal, iako se to čini nemogućim, i gle – zaista ode na bal! Pepeljuga nas uči da nikad ne prestanemo sanjati i da nikad ne odustajemo od svojih snova.

4. Živi u trenutku
Pepeljuga zna da se kući mora vratiti do ponoći, ali to je ne spriječi da se na balu provede najbolje u životu. I ono malo vremena što je imala za zabavu iskoristila je maksimalno.


5. Svaka žena je sama svoj princ
Kada dobro razmislimo o tome, Pepeljuga je čistom slučajnošću upoznala princa na balu i nije ga 'lovila'. Za bal se nije uredila zbog njega nego zbog sebe – i tako dokazala ženama da su one same sebi svoj princ.

Pepeljuga je jedna od bajki koja je dio svačijeg djetinjstva, no današnji klinci obožavaju čitati i druge književne žanrove.

'Od bajki trenutno se najviše posuđuje 'Snježna kraljica', a među najpopularnijom dječjom literaturom su Harry Potter i Gospodar prstenova, odnosno Hobbit, znači fantastika', kažu nam iz Knjižnica grada Zagreba.


 

 

Malo humora za laku noć :*

Posted by zadovoljna.hr on 9. siječnja 2016

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju