Čokoladne raspuklice blagdanski su hit već posljednjih nekoliko godina. Alica Bjeli Duduković klasični je recept obogatila neodoljivom mentom te im podarila štih poznatih After eight čokoladica.
Sastojci:
200 grama glatkog brašna
70 grama oštrog brašna
150 grama šećera
120 grama maslaca
100 grama čokolade sa 70 posto kakaa
100 grama čokolade sa 43 posto kakaa
45 grama kakaa u prahu
7 grama čaja od mente (ne u vrećicama)
3 jaja
1 vanilin šećer
1/4 žličice praška za pecivo
prstohvat soli
kristalni šećer i šećer u prahu za posipanje
Priprema:
1. Obje vrste čokolade i maslac otopite na laganoj vatri. Ohladite.
2. Mentu stavite u električni mlinac za kavu i usitnite u prah. Prosijte kroz sito ili cjedilo i ostavite sa strane.
3. Prosijte kakao prah te obje vrste brašna i ostavite sa strane.
4. Pjenasto umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom. Dodajte prstohvat soli te ohlađenu čokoladu i maslac. Umutite u jednoličnu smjesu.
5. Smjesi dodajte prašak za pecivo i sve ostale suhe sastojke. Umiješajte špatulom dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
6. Smjesu umotajte u prozirnu foliju te ju ostavite u hladnjaku sat vremena (možete i duže).
7. Zatim pripremite dva tanjura: jedan s kristal šećerom, a drugi sa šećerom u prahu. Od smjese otkidajte kuglice veličine oraha, prvo ih uvaljajte u kristal šećer, a zatim obilno u šećer u prahu.
8. Kuglice stavite peći u lim koji ste obložili papirom za pečenje.
9. Pecite raspuklice 15 minuta u već zagrijanoj pećnici na 190 Celzijevih stupnjeva.
10. Izvadite iz pećnice i ohladite na rešetki prije posluživanja. Dobar tek!
Još inspiracija i recepata za fine deserte pronađite na Instagram profilu Alice Bjeli Duduković @okruglica79.