Medenjaci su jedan od najpopularnijih božićnih kolačića, a mi vam donosimo najjednostavniji recept uz pomoć kojeg će sigurno ispasti savršeno.

 

Medenjaci - sastojci: 

  • 15 dag maslaca
  • 15 dag meda
  • 35 dag glatkog brašna
  • 10 dag mljevenih oraha (ako ih ne volite ili ste alergični na orahe, slobodno ih izbacite)
  • 2 manja ili 1 veliko jaje
  • 1 čajna žličica sode bikarbone
  • začini po želji (cimet, klinčić, đumbir…)

Medenjaci - priprema:

  1. Stavite brašno u veću zdjelu, dodajte sodu i orahe pa dobro promiješajte. Ako ćete koristiti začine, dodajte i njih u brašno u ovoj fazi pripreme. Maslac narezan na tanje listiće stavite u brašno pa ga smrvite prstima.
  2. U smjesu brašna i maslaca ubacite prethodno razmućeno jaje i opet malo promiješajte. Dodajte med u smjesu pa rukama umijesite tijesto koje potom zamotajte u plastičnu foliju i stavite u hladnjak na sat vremena.
  3. Nakon hlađenja izvadite tijesto. Žlicom željene veličine zagrabite smjesu pa je rukama oblikujte u kuglicu. Ako želite velike medenjake, koristite veliku žlicu, a manju odaberite ako želite malene medenjake. Slažite medenjake u posudu za pečenje koju ste obložili masnim papirom. Ostavite prostora između njih jer će se tijekom pečenja napuhnuti zahvaljujući sodi bikarboni.
  4. Pecite ih u pećnici zagrijanoj na 180 Celzijevih stupnjeva 10 minuta ili dok ne primijetite da je rub na dnu medenjaka tamno smeđe boje. Ne brinite ako su na vrhu malo mekani, stisnut će se nakon pečenja.

Glazura za ukrašavanje medenjaka:

Medenjake možete ukrasiti klasičnom bijelom glazurom, za koju će vam trebati:

  • 10 dag šećera u prahu
  • 3 velike žlice limunova soka

Pomiješajte šećer i limunov sok. Glazura ne smije biti previše gusta, ali ne smije se ni razlijevati. Testirajte gustoću glazure tako što ćete je zagrabiti žličicom i pustiti da pada s nje. Ako prebrzo pada i primijetite da je previše tekuća, dodajte u nju još malo šećera, a ako je previše gusta i teško se odvaja od žlice, razrijedite je s malo limunova soka.

Glazuru možete staviti u vrećicu za ukrašavanje, a ako je nemate, koristite običnu plastičnu vrećicu za zamrzavanje. Stisnite svu glazuru u jedan kut vrećice, a potom škaricama pažljivo odstranite minijaturni komadić ruba. Rupica uistinu mora biti malena kako bi glazura koja će izaći iz nje bila tanka.

Umjesto vrećice možete napraviti mali tuljac od masnog papira za pečenje.

Savjet plus:

1. Medenjake ne morate oblikovati u kuglice. Tijesto prije hlađenja možete malo stanjiti rukama, a nakon hlađenja tanko razvaljati pa kalupima po želji rezati razne oblike. Ako vam se čini da je tijesto nakon hlađenja previše tvrdo za valjanje, pustite ga da malo odstoji na sobnoj temperaturi pa onda počnite s valjanjem.

2. Čokoladoljupci u medenjake mogu dodati 2-3 žlice kakaa, pa će oni zahvaljujući tome poprimiti i lijepu čokoladnu boju i imati bogatiji okus.

3. Medenjaci imaju poprilično dug rok trajanja. U metalnoj kutiji izdržat će i mjesec dana, a ako im želite vratiti malo svježine, u kutiju povremeno ubacite komadić jabuke.

Inspirirajte se i ostalim receptima za kolačiće:

Slika nije dostupna Rum-kuglice: Recept za koji vam ne trebaju pećnica ni vještina Keksi baci di dama Najlakši recept za keksiće baci di dama nastale prema kraljevoj želji Keksići s bademom Bez miksera i gnjavaže: Recept za prhke kolačiće od badema Vanilin kiflice Recept za prhke i prefine vanilin kiflice Krešenti Krešenti: Recept za božićne kolačiće s orasima i čokoladom

Dobar tek!

Medenjaci Medenjaci (Foto: Shutterstock)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju