Gledajući sportaše na Olimpijskim igrama sigurno ste na njihovim tijelima uočili crvene ožiljke koji na prvi pogled mogu djelovati kao ozljede


Zahvaljujući sportašima na Olimpijskim igrama u Rio De Janeiru, mnogi su se zainteresirali za jedan drevni oblik terapije star više od 5.000 godina. U centar pažnje lansirao ga je američki plivač Michael Phelps kada se na natjecanju pojavio s 'misterioznim' crvenim krugovima na tijelu koje su neki protumačili kao ozljede.

Međutim, krugovi su rezultat terapije čašama, takozvanog 'cuppinga'. Riječ je o tradicionalnoj terapeutskoj metodi prisutnoj u mnogim kulturama svijeta. Poznata je pod raznim imenima poput Baguanfa, Bentusa, Vendouse, Gac Hoi, Bahnkes i Vacume Terapi, a danas se koristi u svim dijelovima svijeta i omiljena je zbog neškodljivosti te ugodnog relaksirajućeg efekta.

U izvornom obliku primjene cupping terapije koriste se staklene čaše posebnog oblika koje se zagrijavaju i stavljaju na kožu. Unutar čaše stvara se vakum koji djeluje na kožu i tkiva sa zagrijavajućim, opuštajućim i detoksificirajućim učinkom, kaže dr. med. Vlasta Brožičević koja je terapiju prije desetak godina implementirala u proces rehabilitacije u Termama Selce.

U Poliklinici Terme Selce primjenjujemo 'vision cupping sistem'. Možemo ga koristiti samostalno ili u kombinaciji s drugim kineziterapijskim procedurama, kod vratobolje, križobolje miogenog porijekla, smrznutog ramena i slično. Terapija čašama otvara meridijane protoka energije, mikrocirkulacije i pruža određenu vrstu relaksacije. Svakako ima svoju učinkovitost ako se pravilno primjenjuje. Naročito se preporuča kod sportaša i bolesnika gdje klasična terapija nije preporučljiva ili je kontraindicirana, ističe dr. med. Brožičević.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju