U posljednje se vrijeme na brojnim računima na društvenim mrežama može vidjeti cvjetni prah ili pelud, male žute kuglice posipane preko smoothieja i acai zdjela koje izgledaju vrlo fotogenično.

No o čemu je zapravo riječ i je li konzumacija cvjetnog praha dobra za naše zdravlje?

Cvjetni prah ili pelud zapravo predstavlja biljne muške spolne stanice koje se raznose kako bi se biljka dalje razmnožavala. Prenose ga pčele i drugi kukci, životinje i ljudi.

Nakon što se peludna zrnca osuše i ekstrahiraju, ostaje cvjetni prah visokih nutritivnih vrijednosti. Njegove su dobrobiti već stoljećima poznate u kineskoj medicini, a u zapadnoj je kulturi tek nedavno došao u središte pozornosti.

Cvjetni se prah zaista i ima čime pohvaliti kada su u pitanju njegove dobrobiti. Naime, jedna čajna žličica sadrži 40 kalorija, 0 grama masti, 4 grama šećera, 1 gram vlakana, 0 miligrama soli, 0 miligrama kolesterola, 2 grama proteina i 7 grama ugljikohidrata, od čega njih 50 posto otpada na cjelovite ugljikohidrate.

Također obiluje vitaminom C, karotenoidima i mineralima. Kako cvjetni prah dolazi do nas od raznih biljaka, moguće je da će njegovi sastojci i vrijednost malo varirati od jednog do drugog.

Zeleni orah i med Recept za prirodni sirup koji pomaže imunitetu i štitnjači

Slika nije dostupna Probudite vrtlaricu u sebi: Uzgajajte povrće, voće i začine na balkonu

Zbog svega toga već je stoljećima, kako smo spomenuli, dio alternativne medicine, a kao i svaki drugi svojevrsni lijek, ima i prednosti i nedostatke.

ZDRAVSTVENE PREDNOSTI CVJETNOG PRAHA


1. Smanjuje upalne procese

S obzirom na to da je cvjetni prah sastavljen od spoja minerala, vitamina i antioksidanta, ima snažna protuupalna svojstva. Naime, odgovoran je za zaustavljanje enzima koji su odgovorni za razvijanje upala.

2. Ublažava simptome PMS-a

Danski liječnici Kay Winther i Christer Hedman proveli su istraživanje koje je pokazalo da konzumiranje cvjetnog praha u kombinaciji s drugim namirnicama smanjuje neke od simptoma PMS-a, prije svega nadutost i nakupljanje kilograma, no navode kako su potrebna daljnja istraživanja samog praha kada nije u kombinaciji s drugim tvarima.

3. Jača imunitet

Zahvaljujući već spomenutim spojevima, a napose antioksidantima, cvjetni prah utječe na poboljšanje ukupne slike imuniteta, kao i na sposobnost regeneracije organa uslijed operacija ili oštećenja.

MOGUĆI RIZICI CVJETNOG PRAHA

Uz navedene prednosti koje nikako nisu zanemarive, a podržavaju ih i znanstvena istraživanja, konzumacija cvjetnog praha ima i svoje nedostatke na koje treba obratiti pažnju.

1. Alergijske reakcije

Kao i brojna druga hrana, ni cvjetni prah nije izuzetak kada su u pitanju alergijske reakcije. Ako ste alergični na pelud trava ili bilo koje druge biljke, preporuča se izbjegavanje cvjetnog praha.

2. Interakcija s krvnim stanicama

Prema podacima Baze prirodne medicine (Natural Medicine Database), cvjetni prah može lagano utjecati na sastav krvi odnosno utjecati na njezino razrjeđivanje, a to se može primijetiti ako se nakon porezotine ili neke druge vanjske ozljede krv teško zgruša. Dakako, do toga dolazi samo ako ga se konzumira u velikim količinama, no svakako je to nešto što treba imati na umu ako ste i ranije iskusili probleme vezane uz krvožilni sustav.

3. Kontrakcije maternice

Iako ne postoje novija istraživanja o tome, u zajednici alternativne medicine smatra se kako je moguće da cvjetni prah lagano utječe na kontrakciju materine pa je nužno izbjegavati ga ako ste trudni ili ako ste nedavno rodili.

Zbog svega ovoga, prije nego što posegnete za nečime što na društvenim mrežama izgleda primamljivo, dobro se raspitajte o kvaliteti cvjetnog praha koji kupujete, te se svakako posavjetujte sa svojim liječnikom, napose ako planirate trudnoću ili ste i inače osjetljivijeg zdravlja.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju