Komadić balkona može biti ne samo oaza za opuštanje i uživanje u šalici kave nego i mjesto na kojem možemo uzgajati hranu koju ćemo kasnije zaista i konzumirati. Osim toga, vrtlarenje ima i brojne pozitivne učinke za naše zdravlje.

Prema Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, tzv. vrtna terapija utječe na fizičko i mentalno zdravlje. Naime, prema njihovim informacijama, poboljšava mišićnu snagu i biomehaniku tijela, finu motoriku, koordinaciju i ravnotežu, normalizira rad krvotoka i srca, pogoduje kontroli tjelesne težine, potiče fizičku aktivnost i udisanje svježeg zraka.

Kroz različite aktivnosti, primjerice kopanje, grabljanje, sijanje, sađenje i zalijevanje, tijelo postaje i ostaje u zavidnoj fizičkoj kondiciji. Također, boravkom na dnevnom svjetlu potiče se produkcija vitamina D, koji ima ulogu u zdravlju kostiju.

Što se tiče mentalnog zdravlja, vrtlarenje povećava samokontrolu, osjećaj neovisnosti, smanjuje negativne emocije strah, ljutnju, tugu i nezadovoljstvo, jača volju za radom na sebi te ujedno povećava samopouzdanje kada vidimo, doslovno, plodove svoga rada.

Osim toga, mnogi OPG-ovi diljem Hrvatske ovih dana dostavljaju sjemenke i sadnice pa potražite one koji su vam najbliži.

Vrtna terapija utječe na tjelesno i mentalno zdravlje.

Evo prijedloga voća, povrća i začinskog bilja koje možete uspješno uzgajati na malom balkonu.

1. Bosiljak
Bosiljak se može nazvati pravom zvijezdom malog kućnog začinskog vrta. Prepun je antioksidansa, no također ima antiseptičko, antibakterijsko i protuupalno djelovanje, pa se često koristi kao pomoć tijekom nadutosti, prilikom nedostatka apetita, pri prisutnosti plinova i bubrežnog kamenca, ali i kao sredstvo koje ublažava akne, ožiljke te ubrzava proces zacjeljivanja porezotina.

2. Timijan
Jedan od najizdržljivijih začina koji može uspjeti uz vrlo malo brige te u svim klimatskim područjima svakako je timijan. Još se u antičko doba koristio kao pomoć u liječenju širokog raspona bolesti kao što su kašalj, bol u prsima, bronhitis i upala grla. Također je već tada primijećeno da znatno utječe na rješavanje problema s probavom.

3. Jagode
Jagodama treba vrlo malo prostora za rast i zato su idealno voće za svaki, pa i najmanji balkon, a jednako su tako dobre i za naš organizam. Naime, jagode imaju više vitamina C od naranči, pune su polifenola, vrste antioksidansa. Sadrže kalij i vlakna, bogate su vodom, a siromašne šećerom i celulozom. Osim toga, ima li što bolje od toga da za voćni kolač uberemo jagode na vlastitom balkonu?

4. Zelena salata
Svježina zelene salate, bez obzira na sortu, presudna je za njezinu hranjivu vrijednost i okus, pa ju je zato najbolje konzumirati odmah po branju, što će nam balkon i omogućiti. Bogata je vitaminima i mineralima, primjerice folnom kiselinom.

Za uživanje u ljetnoj salati sada je idealno vrijeme za njezinu sjetvu. Samo imajte na umu da salata treba bogato tlo koje dobro zadržava vlagu, pa svakako pripazite na to da je dovoljno zalijevate.

5. Grašak
U ranim fazama proljeća sije se i grašak, a za branje prvih plodova potrebno je oko 50 dana. Najbolje će rasti ako njegove stabljike, kako se budu povećavale, zavežete za ogradu balkona. Grašak je mahunarka vrlo visoke hranjive vrijednosti pa je odličan i ako ljeto želite dočekati u najboljoj formi.

Salata, jagode i bosiljak samo su neke od biljaka u čijem rastu možete uživati i na balkonu.

Pola šalice graška sadrži 12 posto dnevne preporučene količine unosa cinka u organizam, a to je vrlo važan mineral koji jača naš imunitet. Usto, on produljuje osjećaj sitosti jer pojačava razinu leptina, hormona koji mozgu javlja kad je želudac pun.

6. Grah
Još jedno povrće koje će biti dobro za naš organizam, kao i naš struk, jest grah. Snažan je izvor proteina, što je posebno važno za vegetarijance, kao i željeza i vlakana. Kao i kod graška, preporučuje se da ga zavežete, kako bude rastao, za ogradu balkona ili pak u tegle smjestite drvene letvice oko kojih će se prepletati stabljika.

7. Rajčica
Iako se, tehnički, radi o voću, i dalje rajčicu često smatramo povrćem, no bez obzira na to, svakako je vrijedi zasaditi na svome balkonu. Naime, rajčica je prepuna vitamina C , ključnog vitamina koji jača imunitet. Sadrži i znatne količine vitamina B te vitamine E i K. Bogata je kalijem, natrijem, magnezijem, kalcijem, a posebno željezom.

Likopen u njoj usporava starenje, a također ima i snažno antikancerogeno djelovanje. Ovisno o vrsti, prve rajčice možete na svoj stol staviti za manje od dva mjeseca nakon sadnje.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju