Biljke instinktivno rastu prema izvoru Sunčeve svjetlosti, a pojava okretanja listova biljke prema sunčevoj svjetlosti kroz koju dobivaju potrebne nutrijente zove se heliotropizam. Kineski znanstvenici dosjetili su se kako vlasnicima sukulenata pomoći da lakše brinu o svojim biljčicama te su dizajnirali vjerojatno najpametniju teglicu za cvijeće na svijetu, u obliku malog robota.

 

Kako bi sobne biljke živjele što dulje, često ih moramo pozicionirati na mjesta na kojima će dobivati optimalnu dozu Sunčeve svjetlosti. Novi izum kineskih velikih umova može znatno olakšati brigu o biljkama, preciznije o sukulentima. Po ideji Sun Tianqija, kineska tvrtka Vincross proizvela je malog robota po imenu HEXA koji se brine o tome da sukulent dobiva dovoljnu količinu Sunčeve svjetlosti, niti premalo niti previše.

Dovoljno je sukulent staviti na robota koji zatim pomoću senzora registrira kada je sukulentu potrebna svjetlost ili sjena te čak upozorava kada biljka treba vodu



Ovaj robotić sa šest nogu, zbog kojih podsjeća na raka, zapravo je mehanizirani stroj koji se kreće i traži svjetlost te se povlači u sjenu kada se biljka dovoljno nahrani. Dovoljno je sukulent staviti na robota koji zatim pomoću senzora registrira kada je sukulentu potrebna svjetlost ili sjena te čak upozorava kada biljka treba vodu.

Osim što je "dadilja za biljke", robot HEXA radi i druge stvari, pa tako pleše kada je sretan, a s njime s možete i igrati. Jedina mu je mana cijena, a iznosi vrtoglavih 949 dolara (6074 kune). Pročitajte i sve što trebate znati o izdržljivim sukulentima koji bujaju u svim uvjetima.

HEXA je mali robot koji zna kada je sukulentu potrebna Sunčeva svjetlost, a kada sjena HEXA je mali robot koji zna kada je sukulentu potrebna Sunčeva svjetlost, a kada sjena (Foto: Vincross)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju