Na današnji dan, 4. studenog, obilježava se Dan jednakih plaća.

To znači da od danas žene, za razliku od svojih muških kolega, simbolično prestaju primati plaću i sljedeća dva mjeseca rade besplatno.

Žene u Europskoj uniji i dalje u prosjeku zarađuju 16 posto manje nego muškarci, što je neznatno poboljšanje u odnosu na prošlogodišnjih 16,2 posto. I u Hrvatskoj prosječna neto plaća žena iznos 5746 kuna, a muškaraca 6668 kuna.

Kada su u pitanju uzroci nejednakosti, oni su višestruki:

- žene češće rade u nepunom radnom vremenu

- nailaze na prešutne zapreke napredovanju u poduzeću

- rade u slabije plaćenim sektorima

- često moraju preuzeti glavnu odgovornost za skrb o svojim obiteljima.

Ulogu u razlici u plaćama igraju i stereotipi i diskriminacija između spolova.

Ravnopravnost Ipak (ne)ravnopravnost: U Hrvatskoj muškarac godišnje zaradi jednu i pol plaću više nego žena

Island prva zemlja koja će izjednačiti plaće žena i muškaraca Svima za primjer: Island prva zemlja koja će izjednačiti plaće žena i muškaraca

Iako europske institucije poduzimaju mjere za rješavanje ovog problema, napredak je prespor.

U tome se slažu i u Europskoj komisiji.

Prošlo je 60 godina otkako je načelo jednake plaće ugrađeno u europske ugovore, ali za žene diljem Europe ti se propisi još nisu pretočili u stvarnost.

U usporedbi s muškim kolegama, žene u Europi i dalje dva mjeseca rade besplatno, a napredak je prespor. Iako smo u proteklih pet godina poduzeli određene korake u pravom smjeru, potrebno je učiniti više i brže.

Naši građani od nas očekuju više, poručili su u zajedničkoj izjavi prvi potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans, povjerenica za zapošljavanje, socijalna pitanja, vještine i mobilnost radne snage Marianne Thyssen i povjerenica za pravosuđe, zaštitu potrošača i ravnopravnost spolova Věra Jourová.

Kako su naveli, 90 posto Europljana, i žena i muškaraca, smatra neprihvatljivim da žene budu plaćenje manje od muškaraca za isti posao. Naglasili su i da je bitno povećati trasnapretnog plaća kako bi se mogli otkriti slučajevi diskriminacije u plaćama i kako bi zaposlenici i korisnici mogli donijeti vlastite zaključke i djelovati.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju