Šestu godinu zaredom dm će donirati pet posto ukupnog prometa koji ostvari na Giving Friday. Budite dio inicijative i svojom kupnjom pomozite djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi.

Galerija Giving Friday pomoći će djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi Giving Friday pomoći će djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi Giving Friday pomoći će djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi +7 Giving Friday pomoći će djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi

Četvrti petak u studenom dan je koji mnogi od nas nestrpljivo iščekuju cijele godine. Pratimo akcije i popuste i veselimo se uštedama koje možemo ostvariti na Crni petak. Neki od nas će upravo na taj dan, koji se obilježava u svakome kutku svijeta, obaviti i blagdansku kupnju za svoje najmilije.

Giving Friday pomoći će djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi Giving Friday pomoći će djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi Foto: Nova Studio

dm je i ove godine odlučio pokazati veliko srce i pretvoriti dan za kupnju u dan podrške zajednici, u kojem možete sudjelovati i vi. Naime, čak pet posto prometa ostvarenog 24. studenoga u prodavaonicama dm-a i dm online shopu, dm će donirati za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi. To znači da svakom kupnjom u dm-u na Giving Friday izravno doprinosite iznosu donacije namijenjene za djecu i mlade bez odgovarajuće roditeljske skrbi, odnosno Centru za pružanje usluga u zajednici Maestral u Splitu i Centru za pružanje usluga u zajednici Ruža Petrović u Puli, a pomoći će im da svojim korisnicima omoguće bolje uvjete i nastave im biti podrška u svim područjima života.

Centri za pružanje usluga u zajednici Maestral i Ruža Petrović brinu se o odgoju, obrazovanju, zdravlju i svim ostalim potrebama djece i mladih bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Oba centra mladima i djeci osiguravaju smještaj te dnevni i poludnevni boravak, savjetovanje te pomoć nakon izlaska iz skrbi.

Kako će dm pomoći u opremanju smještaja za djecu?

Dječji dom Centra za pružanje usluga u zajednici Ruža Petrović, koji su djeca jednom prozvala "Ruža koja ljubav pruža", ustanova je za djecu koja trenutno ne odrastaju u svojim obiteljima. Osim brige o djeci, Centar na mnogo načina i kroz razne usluge podupire, potiče i pomaže roditeljima da obnove ili ojačaju svoje roditeljske uloge, a vizija Centra je, između ostalog, pomoći djeci da ostvare svoje pravo da žive u krugu članova svojih bioloških obitelji. Dio ovogodišnje Giving Friday donacije bit će usmjeren za adaptaciju i opremanje prostora u kojima djeca borave. Novi namještaj, kreveti, ormarići, radni stolovi, sjedeće garniture, kao i kućanski aparati prijeko su potrebni, ali i učinit će njihov boravak u centru, bio on privremeni ili duži, ugodnijim.

Giving Friday pomoći će djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi Giving Friday pomoći će djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi Foto: Nova Studio

"U zadnje vrijeme smo uočili da je velika potreba za žurnim smještajem pa bismo i na taj način proširili svoje usluge i iskoristili ovo za opremanje žurnog smještaja", kaže Nataša Domjanić Peruć, psihologinja u Centru za pružanje usluga u zajednici Ruža Petrović.
U Centru Ruža Petrović jako su se razveselili kada su saznali da će uz pomoć dm-a i Giving Fridaya moći opremiti prostore za djecu: "Lijepo je znati da nas se netko sjeti, a djeca će sigurno biti jako zadovoljna jer jedva čekaju preseljenje u nove prostore", priča Domjanić Peruć.

Centar za pružanje usluga u zajednici Maestral Split skrbi za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi, a najpoznatiji su po smještaju djece koja su na neki način ugrožena u svojim obiteljima. Djeluje na trinaest lokacija diljem Dalmacije: u Splitu, Kaštelima, Solinu, Klisu, Imotskom, Žrnovnici i Podstrani. Želja centra je ovogodišnjom donacijom privesti kraju rekonstrukciju dječjeg igrališta u sjedištu, gdje živi 58 djece i koje im je kao dnevni boravak, opremiti četiri preuređena stana u vlasništvu Centra u kojem punoljetni korisnici započinju novi život te urediti sobe za druženje djece s volonterima.

Giving Friday pomoći će djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi Giving Friday pomoći će djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi Foto: Nova Studio

U Maestralu uvijek nastoje djeci pružiti svu zdravstvenu skrb, upisati ih u škole, u vrtiće, uključiti ih u sve tretmane koje djeca trebaju. "Često djeca koja dođu budu zanemarena, tako da moramo obaviti i brojne specijalističke preglede, pokušavamo s našim stručnim timom, psiholozima sanirati njihove rane koje su kod svakog djeteta vidljive", kaže Jelena Burazin, ravnateljica Centra za pružanje usluga Maestral.

"Želimo im pružiti oslonac dok su kod nas, biti im poput obitelji, biti im sigurno mjesto i da ih i društvo i zajednica prihvate i poštuju", dodaje Burazin.

Pomoću donacija prikupljenih Giving Fridayom opremit će šest novih lokacija, kupiti zavjese, tapete, didaktičke igračke, kaučeve da prostori budu što ugodniji djeci. "Tih šest lokacija je predivno, ali su sterilne, sve je čisto bijelo, treba unijeti dušu, tako da ćemo nastojati preko donacija koje se prikupe preko Giving Fridaya utopliti te nove prostore", zaključuje ravnateljica Centra Maestral.

Giving Friday pomoći će djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi Giving Friday pomoći će djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi Foto: Nova Studio

Cilj obje ustanove je pružiti djeci sve što je potrebno za sretno odrastanje i pomoći im da iskoriste sve svoje mogućnosti kako bi izrasla u zadovoljne i odgovorne građane našeg društva. Njihovoj misiji možete pomoći i vi, jer je cjelokupna ovogodišnja donacija usmjerena prema oba centra kako bi se nabavila nužno potrebna oprema koja će djeci omogućiti još bolje i kvalitetnije životne uvjete.

Svaka kupnja se broji i pomaže onima kojima je najpotrebnije

Tijekom proteklih pet godina, zahvaljujući Giving Fridayu, dm je donirao više od milijun kuna organizacijama koje brinu o društveno osjetljivim skupinama. Samo prošle godine ovoj se inicijativi pridružilo mnoštvo građana koji su pomogli Centru za pružanje usluga u zajednici Klasje iz Osijeka i Centru za pružanje usluga u zajednici Lipik.

Pozivamo vas da i ove godine budete dio Giving Fridaya i prisjetite se da su nadolazeći blagdani simbol zajedništva i radosti dijeljenja s drugima. Zato obilježite Crni petak na drugačiji način i svoju kupnju pretvorite u dobro djelo jer uz Giving Friday pomažete drugima da osjete toplinu doma i čaroliju blagdana.
 

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju