Gledajući uređene interijere po časopisima, poželimo i sami živjeti u takvom prostoru. No, ne smijemo zaboraviti prilagoditi estetiku funkciji određenog prostora u čemu treba ponajprije voditi računa o vlastitim navikama i stilu života. Materijali, boje, detalji, rasvjeta i namještaj - pet elemenata za savršen dom

Postoji niz elemenata koji svojim prožimanjem stvaraju određenu atmosferu te dobrim odabirom unose sklad i definiraju prostor kao cjelinu.


Materijali

U domu za koji želimo da odiše toplinom i sigurnošću važno je odabrati materijale koji će taj prostor takvim načiniti.
No, to ne znači da se toplim čini samo prostor u kojem je u najvećem dijelu zastupljeno drvo, tekstil i slično.

Ako preferiramo npr. inox, kamen, staklo kao osnovne materijale, kod odabira dekorativnih elemenata npr. tepiha, zavjesa, jastučića i sl trebalo bi odabrati toplije materijale kao što su vuna, tekstil, juta i to jače izražene teksture ili grubljeg tkanja.


Boje

Svaka je boja intezivnija na velikoj površini. Stoga treba oprezno dozirati jači kolorit. Preporučljivo je za osnovne boje i veće površine upotrebljavati pastelne tonove te jačim intenzitetom akcentirati samo pojedine elemente kao što su npr. stupovi, niše i sl.

Kao što znamo, svijetli tonovi vizualno povećavaju prostor dok ga tamniji smanjuju te svakako treba voditi o tome računa ovisno o tome radi li se o malom ili velikom prostoru čije zidove i stropove tretiramo bojom.

Pri odabiru određenih tonova treba voditi računa o utjecaju boja na raspoloženje kao i o njihovom međusobnom usklađenju i prožimanju.

Za smirenu i toplu atmosferu kućnog okruženja, uz neutralnu bijelu zahvalno je kombinirati npr. žuto-zemljanu paletu, od svijetlo oker-žute do crvenkasto-smeđih tonova.

Rasvjeta

Prilikom odabira rasvjete trebamo razlikovati funkcionalnu od ambijentalne rasvjete.
Funkcionalna rasvjeta treba biti prilagođena aktivnostima koje se u stanu obavljaju te imati točno određene pozicije i intenzitet koje te aktivnosti uvjetuju (npr. čitanje, rad za kompjuterom, pripravljanje jela...)


Za razliku od funkcionalne, ambijentalna rasvjeta je ona koja stvara određenu atmosferu te je u pravilu decentna, indirektna, toplih tonova. Za ambijentalno osvjetljenje najčešće koristimo stolne, podne ili zidne lampe. Kod odabira stolnih i podnih lampi važno je voditi računa i o odabiru sjenila koje definira smjer i raspršenost osvjetljenja.

Namještaj

Pri odabiru pojedinih elemenata namještaja uz bitnu estetsku komponentu, nikako ne treba zanemariti i funkcionalnost.

Veličina pojedinih elemenata svakako ovisi i o veličini samog prostora u koji ih želimo smjestiti. Stanovi pretrpani viškom namještaja obično djeluju skučeno i ograničavaju smjerove kretanja.

Pri samom pozicioniranju elemenata, razbijajući u jednom segmentu kut postavljanja kao što je npr. postavljanje fotelje koso u odnosu na trosjed ili dvosjed, možemo postići ležernost primjerenu domaćoj atmosferi.

U prostoru boravka uputno je koristiti, po mogućnosti, što više niskih elemenata sa tek pokojim visokim elementom koji ne bi trebao dominirati prostorom. Razigranost na zidovima moguće je postići i postavljanjem konzolnih polica na kojima će dominirati detalji kojima se prostoru daje pečat osobnosti kao što su npr. knjige, fotografije, zbirke figurica i sl.

Uputno je nastojati iskoristiti što više prostora za odlaganje stvari i to na način da se u zoni komunikacije i spavaćih soba ugrade ormari do stropa koji time vizualno postaju sastavni dio zidova te svojim volumenom ne strše u prostoru.

Detalji


Detalji uređenja su ono što svakom domu daje posebnu i osobenu notu. Osim već spomenutih knjiga ili osobnih fotografija koje je uputno grupirati na jednom mjestu, pečat osobnosti daje i odabir umjetničkih djela na zidovima kao i razmještaj biljaka koje u prostor unose živost i toplinu.

Kod postavljanja slika na zidove treba voditi računa o tome da one postaju dio cjeline što se postiže na način da su pozicionirane u visini očiju, što je moguće i kada se radi o grupiranju više slika, vodeći računa da tada cijelu grupu doživljavamo kao jednu cjelovitu sliku.


Zofi Jerič-Bilogrević, d.i.a.
A-Z PROJEKT d.o.o.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju