Ulazeći u zimsko razdoblje, toplina postaje jedan od važnih čimbenika ugode u prostoru. Pri tome ne mislimo samo na temperaturu koju postižemo ugradnjom grijačih tijela, već i na osjećaj topline doma koji možemo pojačati ugradnjom kamina

Sam pogled na otvoreno ognjište i vatrene plamičke, unosi dodatnu energetsku komponentu u vaš dom.
Prilikom planiranja novogradnje, imamo puno veću mogućnost izbora pri odabiru vrste kamina. Međutim, želimo li kamin ukomponirati u već postojeći prostor, nekoliko je faktora koji uvjetuju taj izbor.

Sagorijevanje drveta ekološki je najprihvatljivije, stvara poseban ugođaj i ugodan miris koji se širi prostorom.


Prije svega, pitanje je dimnjaka na koji se kamin spaja. Samo postojanje dimnjaka ne znači da je stvoren uvjet za ugradnju kamina. Nepravilnim odabirom tipa kamina, ili nepravilnom ugradnjom, nećemo postići učinak ugodnog kućnog ognjišta jer ono neće moći ispuniti svoju funkciju.

No, i kod nepostojanja adekvatnog dimnjaka, razvijena tehnologija omogućila je ugradnju kamina za kojeg nije potreban dimnjak. Gorivo za takve kamine je denaturirani alkohol putem kojeg se razvija plamen, ali ne nastaje dim, tako da ih je moguće postaviti i u sredinu sobe.

Upitna je količina topline koju takvi kamini razvijaju, ali je zadovoljena potreba za ugođajem i atmosferom koju stvara otvoreni plamen, iako bez mirisa drveta i pucketanja vatre, koji, kod klasičnih kamina, taj ugođaj upotpunjuju.

Što se tiče tehničkih karakteristika ložišta, bitno je odabrati i izvor energije, bilo da se radi o drvu (kod kojeg i cjepanice imaju propisane dimenzije), plinu ili električnoj energiji.

Sagorijevanje drveta ekološki je najprihvatljivije, stvara poseban ugođaj nepravilnim i vrludavim plamenom koji se pritom razvija kao i ugodnim mirisom koji se širi prostorom.


No, uporaba drva je, u svakom slučaju, nešto zahtjevnija pri svakodnevnoj primjeni nego što je to slučaj ako smo se odlučili za plinsko ili električno ložište i to u pogledu čišćenja, održavanja plamena te opskrbe ogrijevnim medijem.

U pogledu zagrijavanja prostora, kamine najčešće koristimo uz već postojeću instalaciju grijanja. Ovisno o kubaturi prostora, kamin može biti dostatan izvor za zagrijavanje prostorije u kojoj je smješten, no moguće ga je koristiti i kao dodatni izvor grijanja i u ostalim prostorima kuće ili stana, sistemom termoizoliranih cijevi koje topli zrak odvode od kamina i raspoređuju po ostalim prostorijama.

Muči vas odabir boja za vaš dom? Imamo rješenje!

Promatramo li kamin kao dekorativni element u prostoru, možemo ga oblikovati na različite načine i različitim materijalima, vodeći računa o cjelovitom uređenju prostora i elementima koji su pritom korišteni, tako da pročelje kamina može biti osmišljeno u rustikalnom, klasičnom, stilskom ili suvremenom stilu.

U skladu sa stilom uređenja i primjena materijala je raznovrsna pa možemo koristiti opeku, kamen, drvo, inox, staklo i dizajnirati oblogu ložišta prema vlastitim željama, čime svaki kamin dobije komponentu jedinstvenosti i osobnosti.

Zofi Jerič-Bilogrević, d.i.a.
A-Z PROJEKT d.o.o.


Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju