Lampioni različitih oblika, boja i uzoraka danas su vrlo česti u trgovinama. One jednostavnije, svjetlije i jednobojne možete i sami dodatno ukrasiti. To možete učiniti na više načina, a izbor metode ovisit će o Vašem ukusu, željama i stilu uređenja doma.

Ljubiteljima prirode zasigurno će se učiniti zanimljivim klasični lampion prljavo bijele ili bež boje ukrašen suhim lišćem, travkama ili cvjetićima. Bilje treba prvo dobro osušiti i sprešati, a zatim ih pažljivo zalijepiti na lampion jačim ljepilom. Površinu oko lišća možete lagano poprskati vodenim bojama ili temperama, u odgovarajućim bojama- crvenoj, smeđoj, ljubičastoj, zelenoj.

Za modernije uređene interijere u kojima prevladavaju bijela, crna i hladne boje poput sive ili plave, prikladniji će biti čisto bijeli lampion s jednostavnim motivom kojeg možete nacrtati crnim markerom ili tušem. S tušem budite pažljivi kako se boja ne bi razlila. Marker je precizniji pa je zato pogodniji za crtanje tankih i oštrih linija.

Vodene boje ili tempere upotrijebite kako biste oslikali lampion za kuhinju, lođu, terasu. U slikanju nekog zamišljenog prikaza možete si pomoći tako da najprije olovkom lagano nacrtate skicu. No, lijepo će izgledati i apstrakcija dobivena nasumičnim i nepreciznim potezima kista.

U trgovinama potražite lampione za dječju sobu s popularnim likovima iz crtića ili se s djetetom upustite u avanturu ukrašavanja vlastitog. Pri ukrašavanja treba imati mjeru. Pripazite da lampionu ne oduzmete njegovu osnovnu zadaću, a to je da osvjetljava prostoriju, što će biti teže ako ga sasvim prošarate tamnim bojama.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju