Njega kože je maraton, a ne sprint, što znači da je za uspjeh važno ustrajno korištenje kvalitetnih proizvoda za njegu kože. U mnoštvu izbora nije lako odlučiti s kojim proizvodima krenuti u bitku, pa vam donosimo nekoliko prijedloga uz koje nećete pogriješiti.

Galerija EPTA VTLG emulzija namijenjena je tretiranju kože zahvaćene depigmentacijom ili vitiligom EPTA SPOT linija EPTA SPOT linija +2 EPTA VTLG emulzija namijenjena je tretiranju kože zahvaćene depigmentacijom ili vitiligom

Proizvodi koje donosimo izum su švicarskog brenda kozmetike Eptaderm, koji se izdvaja svojim formulacijama i postotcima aktivnih sastojaka koji su prvi put dostupni u Hrvatskoj u takvom obliku. O najboljim opcijama za rješavanje ovih kožnih problema razgovarali smo i s Majom Kovačević, dr.med., spec. dermatovenerologinjom iz Klinike za kožne i spolne bolesti KBC-a Sestre milosrdnice.

HIPERPIGMENTACIJE

Imate li melazmu ili hiperpigmentacije lica, EPTA SPOT je linija za koju biste trebali znati. Promjene u boji tena lica obično se javljaju u žena u dobi od 20 do 50 godina, a zanimljivo je da je melazma češća kod onih s tamnijom puti. Uzrok melazme nije u potpunosti poznat, međutim povezuje se s izlaganjem suncu, korištenjem oralnih kontraceptiva te trudnoćom.

EPTA SPOT gel namijenjen je čišćenju kože sklone hiperpigmentacijama. Sastoji se od glikolne kiseline, koja ima eksfolijativno djelovanje, a potiče i stvaranje kolagena i elastina u koži, što u konačnici rezultira njezinim izbjeljivanjem. Idući vrijedan aktivni sastojak je salicilna kiselina, koja omekšava kožu i olakšava prodor drugim tvarima. Voda švicarskih ledenjaka, koja se nalazi u svim ovim proizvodima, idealna je podloga za otapanje i prijenos djelatnih tvari, ravnoteže minerala te hidrirajućih i relaksirajućih svojstava, a ekstrakt kore magnolije i ulje slatkog badema služe kao antioksidansi.

Drugi proizvod koji je odličan saveznik u borbi protiv hiperpigmentacija je EPTA SPOT SPF 50+ krema za zaštitu od sunca. Osigurava vrlo visoku zaštitu od UVA i UVB zraka, ujedno kontrolirajući i sprječavajući pojavu hiperpigmentacija na koži. Njezin ViaPure® ekstrakt korijena sladića ima depigmentirajući učinak, a njegovo potentno djelovanje utječe na proces stvaranja melanina. Sastojak Gigawhite® također ima depigmentirajuće djelovanje, a njegovo biljno porijeklo sadrži sedam različitih švicarskih biljaka.

EPTA SPOT linija EPTA SPOT linija (Foto: Eptaderm)

S obzirom na to da hiperpigmentacije mogu biti posljedica izlaganja suncu, veoma je važno korištenje kreme sa zaštitnim faktorom tijekom cijele godine. Imate li već kremu za zaštitu od sunca s kojom ste zadovoljni, možete nabaviti klasičnu EPTA SPOT dnevnu kremu, koja je formulirana za svakodnevnu borbu protiv pojave tamnih mrljica i za korekciju onih postojećih.

EPTA SPOT noćni serum omogućava smanjenje tamnih mrljica, koži omogućuje sjajniji i zaglađeniji izgled. Sastoji se od glikolne kiseline, koja ima eksfolijativno djelovanje, potiče i stvaranje kolagena i elastina u koži. Idući vrijedan aktivni sastojak u noćnom serumu je ViaPure® ekstrakt korijena sladića s depigmentirajućim učinkom, a njegovo potentno djelovanje utječe na proces stvaranja melanina. Još jedan od sastojaka, uz vodu švicarskih ledenjaka, je i Gigawhite®, čije smo dobrobiti već ranije spomenuli.

SAVJET DERMATOVENEROLOGINJE: U liječenju hiperpigmentacija koriste se topički analozi vitamina A, hidrokinon, azelaična kiselina, traneksamična kiselina te kemijski pilinzi koji sadrže alfa-hidroksikiseline, odnosno ostale aktivne tvari koje djeluju kao inhibitori enzima koji potiče sintezu melanina. Na raspolaganju su nam i različiti laserski tretmani, kao i microneedling uz aplikaciju aktivnih tvari, poput vitamina C, koji ublažavaju hiperpigmentacije, objasnila je dr. Maja Kovačević te upozorila na dvije bitne stavke: Svakako se savjetuje redovito nanošenje proizvoda sa SPF-om i izbjegavanje prekomjernog izlaganja suncu i solariju, koji će pogoršati stanje kože. U dnevnu rutinu bi trebalo uvrstiti preparate s alfa-hidroksikiselinama, kao što je glikolna kiselina, koja potiče ljuštenje površinskog sloja kože, kao i sintezu kolagena, što doprinosi ujednačenijem izgledu tena.

Maja Kovačević, dr.med., spec. dermatovenerologinja iz Klinike za kožne i spolne bolesti KBC-a Sestre milosrdnice Maja Kovačević, dr.med., spec. dermatovenerologinja iz Klinike za kožne i spolne bolesti KBC-a Sestre milosrdnice Foto: Privatna arhiva

DEPIGMENTACIJE

Vitiligo je kožna bolest koja se manifestira djelomičnim ili potpunim gubitkom pigmenta na koži i sluznicama. S obzirom na to da za takvo stanje kože još nema lijeka, primjenjuje se simptomatsko liječenje, a EPTA VTLG emulzija namijenjena je upravo tretiranju kože zahvaćene depigmentacijom ili vitiligom. Proizvod radi na principu regulacije depigmentacije, a zahvaljujući svojim antioksidansima, njegov aktivni mehanizam omogućuje ponovno uspostavljanje ravnoteže metabolizma stanica kože. Formulu EPTA VTLG-a koža jako dobro tolerira, a optimalni rezultati mogu biti vidljivi već nakon tri mjeseca korištenja.

EPTA VTLG emulzija namijenjena je tretiranju kože zahvaćene depigmentacijom ili vitiligom EPTA VTLG emulzija namijenjena je tretiranju kože zahvaćene depigmentacijom ili vitiligom Foto: Eptaderm

Svoj doprinos borbi s vitiligom EPTA VTLG emulzija može zahvaliti nizu djelotvornih sastojaka. Voda švicarskih ledenjaka idealna je podloga za otapanje i prijenos djelatnih tvari zbog svoje čistoće, ravnoteže minerala te hidrirajućih i relaksirajućih svojstava. Inoveol® EGCG stabilnija je verzija prirodnog flavonoida iz kineskog čajevca, koja se tradicijski već stoljećima koristi za detoksikaciju i usporavanje starenja kože. Vitamin C u ovom se proizvodu nalazi u obliku natrijeva askorbil fosfata te djeluje na pigmentaciju, ujednačenost i čistoću tena te zajedno s ekstraktom kore magnolije služi kao antioksidans. DNAge® i popularni niacinamid podupiru sposobnost obnavljanja kože, a Sepitonic® umiruje kožu.

SAVJET DERMATOVENEROLOGINJE: Kombinirana terapija danas se smatra zlatnim standardom za liječenje vitiliga, a temelji se na primjeni topičkog kortikosteroida ili topičkog imunomodulatora uz uskospektralnu UVB 311 nm fototerapiju i peroralne antioksidanse, kazala nam je dr. Maja Kovačević te savjetovala na što posebno moraju paziti osobe s ovim kožnim problemom: Kod pacijenata s vitiligom bitno je redovito nanošenje proizvoda sa SPF-om 50+ kako ne bi došlo do pojave opeklina od sunca. Iako je ranije bilo uvriježeno mišljenje da u potpunosti izbjegavaju sunce, temeljem novih spoznaja taj se stav napustio te se savjetuje korištenje proizvoda sa SPF-om, kao i kod osoba koje nemaju vitiligo, a izlaganje suncu bez SPF-a se preporučuje u ranojutarnjim i kasnim poslijepodnevnim satima kako bi se potaknula repigmentacija. Također je bitna redovita njega kože s aktivnim sastojcima koji pomažu njezinu regeneraciju, kao što su vitamin C ili različiti antioksidansi koji štite kožu od štetnog djelovanja slobodnih kisikovih radikala.

Od 15. prosinca u bolje opskrbljenim ljekarnama potražite Eptadermove promotivne akcije: EPTA SPOT COMBO, gel za čišćenje i SPF 50+ krema za samo 349,00 kuna te EPTA VTLG 2+1 gratis.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Pontus Pharma po najvišim profesionalnim standardima.

 

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju