Njega kože je maraton, a ne sprint, što znači da je za uspjeh važno ustrajno korištenje kvalitetnih proizvoda za njegu kože. U mnoštvu izbora nije lako odlučiti s kojim proizvodima krenuti u bitku, pa vam donosimo nekoliko prijedloga uz koje nećete pogriješiti.

Proizvodi koje donosimo izum su švicarskog brenda kozmetike Eptaderm, koji se izdvaja svojim formulacijama i postotcima aktivnih sastojaka koji su prvi put dostupni u Hrvatskoj u takvom obliku. O najboljim opcijama za rješavanje ovih kožnih problema razgovarali smo i s Majom Kovačević, dr.med., spec. dermatovenerologinjom iz Klinike za kožne i spolne bolesti KBC-a Sestre milosrdnice.

HIPERPIGMENTACIJE

Imate li melazmu ili hiperpigmentacije lica, EPTA SPOT je linija za koju biste trebali znati. Promjene u boji tena lica obično se javljaju u žena u dobi od 20 do 50 godina, a zanimljivo je da je melazma češća kod onih s tamnijom puti. Uzrok melazme nije u potpunosti poznat, međutim povezuje se s izlaganjem suncu, korištenjem oralnih kontraceptiva te trudnoćom.

EPTA SPOT gel namijenjen je čišćenju kože sklone hiperpigmentacijama. Sastoji se od glikolne kiseline, koja ima eksfolijativno djelovanje, a potiče i stvaranje kolagena i elastina u koži, što u konačnici rezultira njezinim izbjeljivanjem. Idući vrijedan aktivni sastojak je salicilna kiselina, koja omekšava kožu i olakšava prodor drugim tvarima. Voda švicarskih ledenjaka, koja se nalazi u svim ovim proizvodima, idealna je podloga za otapanje i prijenos djelatnih tvari, ravnoteže minerala te hidrirajućih i relaksirajućih svojstava, a ekstrakt kore magnolije i ulje slatkog badema služe kao antioksidansi.

Drugi proizvod koji je odličan saveznik u borbi protiv hiperpigmentacija je EPTA SPOT SPF 50+ krema za zaštitu od sunca. Osigurava vrlo visoku zaštitu od UVA i UVB zraka, ujedno kontrolirajući i sprječavajući pojavu hiperpigmentacija na koži. Njezin ViaPure® ekstrakt korijena sladića ima depigmentirajući učinak, a njegovo potentno djelovanje utječe na proces stvaranja melanina. Sastojak Gigawhite® također ima depigmentirajuće djelovanje, a njegovo biljno porijeklo sadrži sedam različitih švicarskih biljaka.

S obzirom na to da hiperpigmentacije mogu biti posljedica izlaganja suncu, veoma je važno korištenje kreme sa zaštitnim faktorom tijekom cijele godine. Imate li već kremu za zaštitu od sunca s kojom ste zadovoljni, možete nabaviti klasičnu EPTA SPOT dnevnu kremu, koja je formulirana za svakodnevnu borbu protiv pojave tamnih mrljica i za korekciju onih postojećih.

EPTA SPOT noćni serum omogućava smanjenje tamnih mrljica, koži omogućuje sjajniji i zaglađeniji izgled. Sastoji se od glikolne kiseline, koja ima eksfolijativno djelovanje, potiče i stvaranje kolagena i elastina u koži. Idući vrijedan aktivni sastojak u noćnom serumu je ViaPure® ekstrakt korijena sladića s depigmentirajućim učinkom, a njegovo potentno djelovanje utječe na proces stvaranja melanina. Još jedan od sastojaka, uz vodu švicarskih ledenjaka, je i Gigawhite®, čije smo dobrobiti već ranije spomenuli.

SAVJET DERMATOVENEROLOGINJE: U liječenju hiperpigmentacija koriste se topički analozi vitamina A, hidrokinon, azelaična kiselina, traneksamična kiselina te kemijski pilinzi koji sadrže alfa-hidroksikiseline, odnosno ostale aktivne tvari koje djeluju kao inhibitori enzima koji potiče sintezu melanina. Na raspolaganju su nam i različiti laserski tretmani, kao i microneedling uz aplikaciju aktivnih tvari, poput vitamina C, koji ublažavaju hiperpigmentacije, objasnila je dr. Maja Kovačević te upozorila na dvije bitne stavke: Svakako se savjetuje redovito nanošenje proizvoda sa SPF-om i izbjegavanje prekomjernog izlaganja suncu i solariju, koji će pogoršati stanje kože. U dnevnu rutinu bi trebalo uvrstiti preparate s alfa-hidroksikiselinama, kao što je glikolna kiselina, koja potiče ljuštenje površinskog sloja kože, kao i sintezu kolagena, što doprinosi ujednačenijem izgledu tena.

DEPIGMENTACIJE

Vitiligo je kožna bolest koja se manifestira djelomičnim ili potpunim gubitkom pigmenta na koži i sluznicama. S obzirom na to da za takvo stanje kože još nema lijeka, primjenjuje se simptomatsko liječenje, a EPTA VTLG emulzija namijenjena je upravo tretiranju kože zahvaćene depigmentacijom ili vitiligom. Proizvod radi na principu regulacije depigmentacije, a zahvaljujući svojim antioksidansima, njegov aktivni mehanizam omogućuje ponovno uspostavljanje ravnoteže metabolizma stanica kože. Formulu EPTA VTLG-a koža jako dobro tolerira, a optimalni rezultati mogu biti vidljivi već nakon tri mjeseca korištenja.

Svoj doprinos borbi s vitiligom EPTA VTLG emulzija može zahvaliti nizu djelotvornih sastojaka. Voda švicarskih ledenjaka idealna je podloga za otapanje i prijenos djelatnih tvari zbog svoje čistoće, ravnoteže minerala te hidrirajućih i relaksirajućih svojstava. Inoveol® EGCG stabilnija je verzija prirodnog flavonoida iz kineskog čajevca, koja se tradicijski već stoljećima koristi za detoksikaciju i usporavanje starenja kože. Vitamin C u ovom se proizvodu nalazi u obliku natrijeva askorbil fosfata te djeluje na pigmentaciju, ujednačenost i čistoću tena te zajedno s ekstraktom kore magnolije služi kao antioksidans. DNAge® i popularni niacinamid podupiru sposobnost obnavljanja kože, a Sepitonic® umiruje kožu.

SAVJET DERMATOVENEROLOGINJE: Kombinirana terapija danas se smatra zlatnim standardom za liječenje vitiliga, a temelji se na primjeni topičkog kortikosteroida ili topičkog imunomodulatora uz uskospektralnu UVB 311 nm fototerapiju i peroralne antioksidanse, kazala nam je dr. Maja Kovačević te savjetovala na što posebno moraju paziti osobe s ovim kožnim problemom: Kod pacijenata s vitiligom bitno je redovito nanošenje proizvoda sa SPF-om 50+ kako ne bi došlo do pojave opeklina od sunca. Iako je ranije bilo uvriježeno mišljenje da u potpunosti izbjegavaju sunce, temeljem novih spoznaja taj se stav napustio te se savjetuje korištenje proizvoda sa SPF-om, kao i kod osoba koje nemaju vitiligo, a izlaganje suncu bez SPF-a se preporučuje u ranojutarnjim i kasnim poslijepodnevnim satima kako bi se potaknula repigmentacija. Također je bitna redovita njega kože s aktivnim sastojcima koji pomažu njezinu regeneraciju, kao što su vitamin C ili različiti antioksidansi koji štite kožu od štetnog djelovanja slobodnih kisikovih radikala.

Od 15. prosinca u bolje opskrbljenim ljekarnama potražite Eptadermove promotivne akcije: EPTA SPOT COMBO, gel za čišćenje i SPF 50+ krema za samo 349,00 kuna te EPTA VTLG 2+1 gratis.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Pontus Pharma po najvišim profesionalnim standardima.

 

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju