Višestoljetni trik koji vrijedi i danas: Kako donijeti teške odluke na lak način?

Podijelite na

Ponekad se na samu pomisao da moramo donijeti tešku odluku znamo "smrznuti". Poznati francuski filozof i matematičar Rene Descartes još u 17. stoljeću pronašao je vrlo jednostavno i djelotvorno rješenje za donošenje teških odluka koje i danas možemo upotrijebiti

Autor : Zadovoljna Objavljeno: 10.1.2018 / 10:29

Oslonite se na Descartesov kvadrat pri donošenju iznimno teških odluka

Oslonite se na Descartesov kvadrat pri donošenju iznimno teških odluka (Foto: Shutterstock)

Naime, radi se o metodi poznatoj kao Descartesov kvadrat. Ideja je da će vam, kad god se nađete u teškoj situaciji i morate donijeti odluku, ovaj kvadrat pomoći da tu situaciju sagledate iz različitih kutova te da iz novodobivene perspektive napokon donesete odluku, ma koliko god ona teška bila.

Sve što tada trebate napraviti jest odgovoriti na ova četiri pitanja:

1. Što će biti ako se ovo dogodi? (Što ću dobiti od toga?)

2. Što će biti ako se ovo ne dogodi? (Hoće li sve ostati isto? Koje su prednosti ako ne napravim to?)

3. Što se neće dogoditi ako se ovo dogodi? (Koja bi se šteta mogla dogoditi ako to učinim?)

4. Što se neće dogoditi ako se ovo ne dogodi? (Koja bi se šteta mogla dogoditi ako to ne učinim?)

Zašto je ova metoda tako efikasna?
Poanta je u tome da kada se nađete u situaciji koja od vas iziskuje donošenje teške odluke, često se odmah na prvoj točki zaustavite – što će biti ako se ovo dogodi?

Međutim, Descartesov kvadrat pomoći će vam u procjeni vašeg problema iz četiri različite perspektive te ćete na taj način doći do najracionalnijeg rješenja.

Stoga uzmite komad papira i napišite sve prednosti svake varijante te ih usporedite i odaberite onu koja se čini razumnom i najboljom.

Descartesov kvadrat

Descartesov kvadrat (Foto: Zadovoljna.hr)


 

Pročitajte još o ...

Zadovoljna.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Zadovoljna.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Zadovoljna.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se