Gotovo devedeset posto svjetske populacije ima predrasude prema ženama, pokazuje studija koju je u četvrtak objavio Program UN-a za razvoj (UNDP), uoči Međunarodnog dana žena.

"Muškarci su bolji politički vođe ili direktori tvrtki od žena", "Studiranje je važnije za muškarce nego za žene", "Muškarci trebaju imati prioritet na tržištu rada kada je ponuda radnih mjesta mršava".

Devet od deset osoba u svijetu – uključivo i žene – ima barem jednu predrasudu te vrste, zaključuje agencija UN-a na temelju podataka iz 75 zemalja.

Predrasude su najsnažnije u Pakistanu, Kataru i Nigeriji, a najbolje stoje Andora, Švedska i Nizozemska.

Ravnopravnost Ipak (ne)ravnopravnost: U Hrvatskoj muškarac godišnje zaradi jednu i pol plaću više nego žena

UNDP kaže kako "unatoč desetljećima napretka" i dalje postoje nevidljive barijere između muškaraca i žena.

Danas borba za ravnopravnost spolova treba uključiti eliminaciju predrasuda, kazao je Pedro Conceicao, jedan od čelnika UNDP-a.

Napori koji su bili vrlo efikasni u eliminaciji razlika kada se radi o zdravstvu ili obrazovanju sada trebaju ići dalje kako bi se suočili s još težim problemom: duboko ukorijenjenim predrasudama – i kod muškaraca i kod žena – koje sprečavaju istinsku ravnopravnost, rekao je njegov kolega Achim Stiner.

UN-ova agencija poziva vlade i institucije da počnu koristiti novi politički pristup kako bi se se stalo na kraj stereotipnim razmišljanjima i diskriminatornim praksama.

I kako bi se promijenila porazna statistika iz izvješća po kojoj 28 posto ljudi u svijetu smatra da je normalno da muškarac tuče ženu. (Hina)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju