Zbog ekstremno visokih temperatura Državni hidrometeorološki zavod objavio je u ponedjeljak upozorenje za veći dio Hrvatske s nizom uputa i savjeta za građane, kako bi se pravovremenim mjerama smanjio broj oboljelih ili umrlih od vrućina.

Napominju za početak da vrućine mogu potaknuti iscrpljenost i toplinski udar te mogu pogoršati postojeća stanja, poput kardiovaskularnih, respiratornih, bubrežnih ili mentalnih bolesti, a za vrijeme trajanja velikih vrućina treba se pridržavati savjeta zdravstvenih ustanova.

Pročitajte ih u nastavku:

1. Građanima se savjetuje da rashlade tijelo i piju dovoljno tekućine jer se znojenjem gubi više tekućine, čime dolazi do dehidracije. Preporuka je piti negaziranu vodu te niskokalorične napitke bez kofeina, alkohola i šećera.

2. Treba izbjegavati izravan boravak na suncu u razdoblju od 10 do 17 sati, posebno djeca, trudnice, starije osobe, srčani bolesnici i bolesnici s kroničnim bolestima, dok se osobe koje rade na otvorenom trebaju češće odmoriti, skloniti u hlad i unositi tekućinu svakih 30 minuta.

Slika nije dostupna Pomognite ljubimcima: Kako i mačke zaštititi od vrućina?

Slika nije dostupna Važno je znati! 10 pravila ponašanja tijekom ljeta za vlasnike pasa

3. U najtoplijem dijelu dana treba izbjegavati izlazak na otvoreno i fizički rad.

4. Preporučuje se i redovno korištenje sredstava sa zaštitnim faktorom.

5. Građani trebaju nositi laganu svijetlu odjeću od prirodnih materijala i zaštititi glavu od sunca.

6. Prostor u kojem žive trebaju rashladiti koristeći hladniji noćni zrak. Danju treba zatvoriti prozore i spustiti rolete te isključiti što je više moguće električnih uređaja u domu.

7. Posebno se upozorava da se djecu i životinje ne smije ostavljati u parkiranom vozilu. (Hina)
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju