Poznajete osjećaj kad zagrizete u kuglicu sladoleda i u tom trenu vas pogodi pulsirajuća glavobolja? Sladoledi na štapiću, hladna pića i druga hladna jela mogu imati smrzavajući utjecaj na naš mozak.

Jeste li već čuli za ''glavobolje uzrokovane udisanjem ili konzumiranjem hladnog sredstva?'' To je definicija za glavobolju uzrokovanu slatkim ledenim užicima koja nestaje brže nego što uspijemo izgovoriti njezin naziv koji su joj dali stručnjaci. Oštra pulsirajuća bol koju hladno piće i hrana uzrokuju u predjelu čela traje najviše od jedne do dvije minute. Obično je najjača 30 do 60 sekundi nakon svog pojavljivanja, dakle nakon konzumiranja hladnog pića ili jela. 

Zagrijte je svojim dahom 

Iako stručnjaci s tog područja nisu posve sigurni što uzrokuje bol, znaju kako je možemo izbjeći. Moramo pripaziti da hladnu hranu ili piće ne progutamo prebrzo. Za tu vrstu glavobolje nisu nam potrebni nikakvi lijekovi. Pomaže i da hranu prije stavljanja u usta malo zagrijemo dahom. Nema razloga da se u potpunosti odreknemo sladoleda i hladnih pića.
Svakog od nas može zadesiti ta neugodna glavobolja. Neki su, doduše, tim glavoboljama skloniji, pogotovo oni koji pate od migrena. Postoje i slučajevi u kojima glavobolja od sladoleda pokrene migrenu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju