Omiljena ljetna obuća, popularne japanke koje su najčešći odabir žena, no i muškaraca su štetne za zdravlje, a osim što mogu iskriviti kralježnicu njihovo nošenje može izazvati i rak kože. Koliko u tome ima istine otkriva dr. Dinko Kaliterna

Britansko istraživanje koje bi moglo naštetiti prodaji najpopularnije ljetne obuće na svijetu kaže kako nošenje japanki može izazvati razne štetne posljedice, a najgora od njih je stvaranje melanoma.

Prilikom nošenja japanki najveći dio stopala ostaje nezaštićen i izložen sunčevim zrakama pa se time povećava opasnost od raka kože.

Već s prvim zrakama sunca mnogi uskaču u japanke iz kojih se ne skidaju cijelo ljeto, no stručnjaci poručuju kako one nikako ne bi smjele biti cjelodnevni izbor jer utječu na kralježnicu i proširene vene.

Riječ je o obući koja se, zbog nekvalitetnog materijala brzo troši i ne podržava stopala, pa stradavaju gležnjevi i stopala, a japanke ugrožavaju i amortizaciju tijela.

Nošenje japanki kod žena može povećati rizik od razvoja rana, a zbog izloženosti jakoj sunčevoj svjetlosti može doći do nastanka melanoma.

Ipak, dr. Dinko Kaliterna kaže kako nošenje japanki ne možemo povezati s nastankom melanoma.

'Melanom se može razviti na bilo kojem mjestu na koži stoga se poseban oprez preporuča osobama koje imaju veliki broj madeža na tijelu. Osobe koje imaju madeže na stopalima moraju biti na oprezu i izbjegavati nošenje japanki i otvorenih sandala kako stopala ne bi bila izložena suncu cijeli dan', naglasio je dr. Kaliterna.

Pri odabiru japanki i druge ljetne obuće potrebno je pripaziti na kvalitetu i sastav od koje su izrađene. Roba upitne kvalitete može izazvati alergijsku reakciju, iritaciju, crvenilo i rane na nogama.

Unatoč glasnim upozorenjima o štetnosti japanke su i dalje prvi izbor kada je u pitanju ljetna obuća. Popularnost im je naglo porasla sedamdesetih godina prošlog stoljeća i odmah su postale pravi hit. 

Više pogledajte u inMagazinu.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju