Istraživanje provedeno u Švedskoj pokazalo je kako sretan i stabilan život u dvoje znatno smanjuje djelovanje stresa na poslu. No, ako je odnos između dvoje ljudi loš, posljedice stresa na poslu bit će izraženije

Lakše je u dvoje

- Sretan i uravnotežen život u dvoje, a to uključuje i zdrav seksualni odnos, reducira djelovanje stresa koje trpimo na poslu. No, jednako tako, ako je odnos u paru loš, negativan učinak stresa bit će još gori, kazala je voditeljica studije Ann-Christine Andersson Arnten sa sveučilišta u Goeteborgu.

Ukoliko se žene nalaze u teškoj i nezdravoj vezi, podložnije su tjeskobi, fizičkim reakcijama na stres i nesanici. Žene koje su sretnije u vezi općenito žive smireniji I stabilniji život

Ukoliko se žene nalaze u teškoj i nezdravoj vezi, podložnije su tjeskobi, fizičkim reakcijama na stres i nesanici. Žene koje su sretnije u vezi općenito žive smireniji I stabilniji život.

Posljedice je teško uočiti

Muškarci koji se nalaze u prosječnoj vezi podložniji su lošim učincima stresa kao što su depresija i tjeskoba, a svoj ljubavni život opisuju kao ‘dobar ili loš’.

- Oni koji žive u prosječnoj vezi pod velikim su pritiskom jer je žele učiniti boljom. No, ako se nalaze u lošoj vezi, uglavnom se mire sa stanjem, jer misle kako više ništa ne mogu učiniti, pojasnila je Andersson Arnten koja je i dodala kako se ‘posljedice stresnih situacija u svakodnevnom životu javljaju polako pa ih je teško uočiti na samom početku.

- Čovjek pod stresom prilagođava se promjenama dok ne nastupi takav poremećaj ravnoteže koji iziskuje velik napor za podnošenje svakodnevice. (HINA)