Najpoznatija Bondova djevojka boluje od osteroporoze zbog koje bi mogla postati invalid. ‘ Moje su kosti poput stakla'! priznala je nedavno 72-godišnja glumica. I nije jedina koju je napao ‘tihi kradljivac kalcija’. Osteroporoza je društvena bolest, ističu stručnjaci koji naglašavaju kako će do 2050. uzrokovati 6.3 milijuna prijeloma kuka godišnje.

Iako je zakoračila u sedmo desetljeće života Bondova djevojka izgleda zanosno, a na figuri bi joj pozavidjele i neke 30-godišnjakinje.

Nisam pazila na vrijeme i moje su kosti danas lomljive poput stakla

Unatoč strasti za dobrom hranom, glumica i dalje redovito vježba svakodnevno propješači i do nekoliko kilometara, redovito skija i pliva.

No, pitanje je dana kada će Ursula ostati nepokretna, naime posljednjih osam godina boluje od osteroporoze, a nedavno je otkrila kako su joj kosti lomljive poput stakla.

‘Ne želim postati osakaćena starica, moj život neće imati smisla. Ako se ne mogu kretati radije ću umrijeti’, po prvi puta je javno progovorila o svom stanju.

Osteroporoza je uzela maha, od nje boluje preko tri milijuna Britanaca. Jedna od dvije žene i jedan od pet muškaraca, koji su zakoračili u pedesete imaju znakove osteroporoze.

Prve naznake ove bolesti kod nekih pogotovo žena pojavljuju se već u 35 godini, zbog nedostatka estrogena.
Bolest napreduje polako bez vidljivih simptoma sve dok ne dođe faza lomova. Čak obično hrkanje može uzrokovati lom kosti u grlu.

U mnogim slučajevima frakture su po život opasne, jedna od pet žena koje slome kuk upravo zbog ostreoporoze umiru nakon samo šest mjeseci.

U borbi protiv ove bolesti nisu dovoljni samo lijekovi. Zdrava prehrana, hrana bogata kalcijem te redovit vježbanje uvelike pomažu.

Nažalost današnje žene još nisu svijesne opasnosti koju donosi ova bolest, rijetko koja se odlučuje na uzimanje lijekova.

Baš poput slavne glumice koja je vjerovala kako bolest može pobijediti prehranom i vježbanjem.

Postoje lijekovi koji pomažu u liječenju ove bolesti, ali važno ih je uzimati na vrijeme i redovito.

Bisfosfonati su neohormonska grupa lijekova koji se sve više primjenjuju u liječenju. Djeluju tako da oblažu kost nekom vrstom zaštitnog sloja, koji ometa djelovanje osteoklasta, a ne sprječava pozitivno djelovanje osteoblasta.

Iatraživanja su pokazala da svakodnebno uzimanje ovog lijeka kroz tri godine jača kralježnicu i kukove, te smnjuje mogućnost prijeloma kralježnice.

Nadalje tu je kalcitonin, riječ je o hormonu koji smanjuje bol, zasutavlja pregradnju kostiju djelujući izravno na rad stanca odgovornih za taj proces.

No u borbi protiv ove bolesti nisu dovoljni samo lijekovi treba se pridržavati jednostavnih životnih pravila koji olakšavaju bolest. Zdrava prehrana, hrana bogata kalcijem te redovit vježbanje uvelike pomažu.

Liječnici se svakodnevno bore s činjenicom da žene odbijaju provjeriti svoje kosti te upozoravaju kako bi im taj pregled trebao biti važan popout mamografije.

‘Tihi kradljivac kalcija’ kako nazivaju ovu podmuklu bolest uzrok je prijeloma kuka, kojeg će se brojka do sredine 21 stoljeća povećati čak tri puta, znači na 6.3milijuna godišnje u 2050. godini.

Tako su izračunali stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije koji su osteroporozu proglasili društvenom bolešču.

Ističu važnost preventive kako bi se posljedice prave epidemije osteroporoze koja čeka stareće čovječanstvo, ublažile.

A treba početi već danas.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju