Na nekim su se forumima pojavile priče nezadovoljnih posjetiteljica studija za sunčanje. One tvrde da su sunčanjem u nehigijenskim uvjetima zaradile gljivice.

Možemo li doista lijeganjem na nečistu površinu zaraditi neku kožnu bolest, odlučili smo provjeriti sami. Nasumce smo odabrali 9 solarija. U svakom od njih pomoću sterilnog štapića uzeli smo uzorak. Označili smo ih slovima.

S uzorcima smo se uputili u mikrobiološki i parazitološki laboratorij. Za 36 sati, koliko traje prosječan period inkubacije bakterija i gljivica, bili su gotovi rezultati. 

Koliko je za čovjeka opasno prisustvo određenih bakterija i gljivica na površini kabine za sunčanje ovisi o nizu faktora.
Zdrav čovjek ne može se baš tako lako zaraziti. 

U svim solarijima koje smo posjetili postoji bočica s tekućinom za čišćenje. No, većina ih nije u originalnoj ambalaži.
Forumaši tvrde da umjesto specijaliziranih sredstava namjenjenih dezinfekciji solarija vlasnici ulijevaju običan deterdžent za stakla. 

Ipak da bi u našim uzorcima izrasle bakterije odnosno gljivice moralo bi se raditi o doista nehigijenskim uvjetima. 

U našem istraživanju od ukupno devet uzoraka samo tri su sterilna. Iako pronađene bakterije nisu patološke za ljudski organizam ipak dokazuju da u većini solarija higijenski uvjeti i nisu baš zadovoljavajući.

U jednom smo solariju našli čak i dlake i mrtvu bubu, a vlasnica nam je dva puta potvrdila da je solarij čist. Pred kameru međutim nije htjela stati. 

Bakterije koje smo pronašli u kabinama solarija nalaze se svugdje u prirodi - na površini naših radnih stolova, na dlakama životinja, u tramvaju, na tlu i biljkama.
Ako smo potpuno zdravi one nas ne mogu ozbiljno ugroziti.
No, ipak na radni stol ili u tramvaju ne liježemo nagi. 

Stoga ako ne želite uz kvarcanje zaraditi i neku kožnu bolest ne vjerujte kartici 'svježe dezinficirano', nego pumpicu u ruke i počistite još jednom, za svaki slučaj.

Kakvo je stanje u hrvatskim solarijima doznajte iz priloženog videa.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju