Mali Talijani više neće automatski dobivati ​​prezime svog oca pri rođenju, odlučio je Ustavni sud u Rimu.

Do sada je u toj mediteranskoj zemlji bilo obvezno da se novorođenom djetetu daje očevo prezime ako ga je otac priznao. Zajedničkom prijavom majčino prezime se moglo dodati očevom prezimenu i stavljalo se iza njega.

U Italiji žene zadržavaju svoje prezime i nakon udaje, što znači da su se talijanske majke do sada u većini slučajeva prezivale drugačije od svoje djece.

Međutim, ova pravna norma krši članke talijanskog ustava, kao i Europsku konvenciju o ljudskim pravima, rekao je sud u presudi objavljenoj u srijedu.

Roditelji ubuduće moraju slobodno odlučivati ​​hoće li svojoj djeci dati očevo, majčino ili dvostruko prezime, odlučili su suci pozivajući političare na djelovanje. Nacrt zakona već je u parlamentu.

Ubuduće, ako se roditelji izričito ne odluče za prezime, dijete će automatski dobiti i očevo i majčino prezime, a ne očevo kao što je to do sada bio slučaj.

Na popisu za 2021. pojavila su se neka imena kojih nije bilo na popisu za 2020. godinu Osam novih imena na popisu najčešćih u Hrvatskoj

Pristaše promjene zakona rekli su da je riječ o "povijesnoj presudi", "maloj revoluciji" i daljnjem koraku prema jednakosti muškaraca i žena.

Slažete li se s ovom odlukom?

glasova:

U Hrvatskoj sve po dogovoru

A kakvo je stanje u Hrvatskoj? Sve je po dogovoru.

Prezime djeteta određuju roditelji sporazumno, dijete može imati prezime jednog roditelja ili oboje. Nema automatizma, rekla je za Dnevnik Nove TV matičarka Enisa Botonjić.(Hina/L.D.)
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju